FAQ - Antibiotici i proljev - pitanja i odgovori - Biorela

Najjača obitelj dobrih* bakterija

Antibiotici i proljev – pitanja i odgovori

Zašto dolazi do proljeva kod uzimanja antibiotika?

Prije svega treba imati na umu da osim patogenih (loših) bakterija, zbog kojih se antibiotska terapija primjenjuje, u našem tijelu imamo i dobre (nepatogene) bakterije koje čine zdravu crijevnu mikrofloru i održavaju naš probavni sustav u stanju zdravstvene ravnoteže. Antibiotik, koji uzimamo za liječenje bakterijskih infekcija, da bismo uništili patogene (loše) bakterije, pritom nažalost uništava i dobre (nepatogene) bakterije, koje su nužne za održavanje zdrave crijevne mikroflore. I to može imati za posljedicu poremećaj probave i vrlo često proljev.

Kako možemo spriječiti proljev kod uzimanja antibiotika?

Kod uzimanja antibiotika uvijek se preporuča nadoknaditi dobre bakterije u obliku koncentriranih izvora u kapsulama, tabletama ili u prahu. Prilikom odabira pogodnog proizvoda najvažnije je da on sadrži sojeve dobrih bakterija dokazanog djelovanja upravo na smanjenje pojave i trajanja proljeva.

Na što je važno obratiti pažnju prilikom uzimanja dobrih bakterija kod antibiotske terapije?

Proizvodi s dobrim bakterijama se ne uzimaju u isto vrijeme kad i antibiotska terapija, nego oko tri sata nakon uzimanja lijeka, kako antibiotik ne bi na njih djelovao dok se još nalazi u probavnom sustavu. Također, dobre bakterije su živi mikroorganizmi, osjetljivi na temperature, stoga se ne uzimaju s vrućom hranom ili pićem, niti se miješaju s vrućim sastojcima.

 


Najjača obitelj dobrih* bakterija

Imate pitanje?

Za sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima obratite se u naše Savjetovalište. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Savjetovalište