Prehrana kod proljeva djece | Biorela

Najjača obitelj dobrih* bakterija

Prehrana kod proljeva djece

Kod djece u jasličkoj, vrtićkoj i školskoj dobi vrlo je česta pojava infekcije probavnog sustava, čiji uzročnici mogu biti virusi, bakterije ili paraziti. Simptomi su povišena temperatura, proljev, povraćanje i bolovi u trbuhu. Proljev je po definiciji promjena učestalosti i/ili konzistencije stolice i traje od dva do tjedan ili više dana. Glavna posljedica proljeva je gubitak vode i elektrolita, s posljedičnim razvojem dehidracije, koja se može vrlo brzo pogoršavati, osobito kod novorođenčadi, dojenčadi i kronično bolesne djece.

Roditelji su prije izbjegavali uobičajeni način prehrane prilikom proljeva i pribjegavali svođenju jelovnika na samo nekoliko vrsti namirnica, što nije pridonosilo smanjenju broja tekućih stolica kao ni skraćenju trajanja proljeva.

Jedna od ekstremnih vrsta prehrane za koju se tvrdilo da je dobra tijekom proljeva je BRAT (banana, rice, apple, toast) dijeta, no takav vid prehrane se više ne preporučuje jer tijekom proljeva dolazi do promjene crijevne mikrobiote i oštećenja crijevne sluznice. Crijevne stanice (enterociti) dobivaju hranjive tvari najvećim dijelom iz hrane koja se nalazi u crijevima i metabolita koje proizvode dobre bakterije, stoga dijetalna prehrana i restriktivne dijete usporavaju oporavak tih stanica, ali i organizma u cjelini.

Danas se napušta taj pristup i za vrijeme trajanja akutnog proljeva se savjetuje djeci davati uravnoteženu i raznoliku prehranu. U slučaju teže dehidracije jako je bitno provesti rehidracijski postupak primjerenim oralnim rehidracijskim otopinama poput one koju sadrži Biorela® ORS. Uz 7 vrećica oralne rehidracijske soli Biorela® ORS sadrži i 7 vrećica Biorela® praha s 5 sojeva dobrih* bakterijskih kultura djeci ugodnog okusa vanilije.

Tijekom trajanja proljeva djeca često imaju loš apetit i teško ih je nagovoriti na hranu. Savjetuje se nuditi im manje obroke više puta na dan, svaka dva do tri sata, izbjegavati gotove slatke napitke, gazirane napitke, zaslađene čajeve jer napici koji sadrže šećere mogu dovesti do pogoršanja proljeva.

Preporučene namirnice su: kruh, peciva, krekeri, dvopek, tost, tjestenina, riža, proso, palenta, griz, krumpir, koraba, mrkva, batat, cikla, buča, crvena leća, pasirani grašak, banane, avokado, jabuke, kikiriki, piletina, puretina, teletina, junetina, kuhana šunka, bijela i plava riba, i kuhana i pečena jaja, jogurt, kefir, sirevi, sirni namazi, sve vrste juha, nezaslađen čaj, sok od mrkve i/ili cikle, hladno prešana ulja.

Trebalo bi izbjegavati: sve slatkiše, grickalice kao što su čips i flips, pekarske proizvode od dizanog tijesta, kupusnjače (kupus, kelj, prokulica), mahunarke (grah, leća, slanutak, bob), mesne prerađevine i suhomesnate proizvode, pohano i prženo meso i ribu, gotove mliječne deserte te rafinirana ulja i margarine.

Biorela® Junior

Biorela® Junior je dodatak prehrani za povećanje broja dobrih* bakterija u probavnom sustavu, u obliku prilagođenom djeci.

Saznaj više
Prehrana kod proljeva djece

Što mogu djeca jesti kad imaju proljev, popis zabranjenih namirnica kod proljeva i ostali savjeti, donosimo u nastavku.

Saznaj više


Najjača obitelj dobrih* bakterija

Imate pitanje?

Za sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima obratite se u naše Savjetovalište. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Savjetovalište