menu icon

6 savjeta za zdravu trudnoću

Ukoliko razmišljate o trudnoći – ili ako već jeste u drugom stanju – vjerojatno su vam poznata osnovna pravila posvećena brizi za vlastito i djetetovo zdravlje: ne pušite, nemojte piti alkohol, pravilno se hranite i dovoljno odmarajte. U nastavku vam donosimo i dodatne savjete za sigurnu i zdravu trudnoću.

1. Uzimajte prenatalne vitamine

Ukoliko se pitate kad je pravo vrijeme za početak uzimanja prenatalnih vitamina, odgovor glasi: pametno ih je početi uzimati i prije začeća. Bebina neuralna cijev, iz koje nastaju mozak i leđna moždina, se razvija u prvom mjesecu trudnoće, stoga je od samog početka u organizam važno unositi hranjive tvari poput folne kiseline, kalcija i željeza.

Ukoliko vam tradicionalni prenatalni vitamini izazivaju mučninu, isprobajte Biorelu® Choco Prenatal – prvu prenatalu formulu na našem tržištu u obliku čokolade. Uz izvrsnu stabilnost dobrih bakterija, čokoladni oblik omogućuje jednostavnu i praktičnu primjenu. Progutati veliku tabletu mnogima predstavlja izazov, a jedna čokoladica dnevno jamči jednostavno uzimanje za sve dobne skupine, osobito za trudnice.

Dokazano je da čokolada povoljno djeluje na raspoloženje i djeluje umirujuće na stanje našeg duha. Također čokolada udovoljava želji za slatkim te sadrži prirodno prisutne blagotvorne antioksidanse, polifenole, vitamine i minerale.

2. Umjerena fizička aktivnost godi zdravlju

Ukoliko vam nisu dijagnosticirane komplikacije u trudnoći, umjerena aktivnost je poželjna i preporučljiva svim budućim majkama. Redovita tjelovježba doprinosi održavanju težine, poboljšanju cirkulacije, podizanju raspoloženja te kvalitetnijem snu i odmoru. Pilates, joga, plivanje i hodanje su odlični načini rekreiranja za većinu trudnica. Međutim, prije no što se odlučite za bilo koji oblik vježbanja, svakako se posavjetujte s liječnikom. Slušajte svoje tijelo kako ne biste pretjerali.

3. Osnažite mišiće zdjelice Kegelovim vježbama

Tijekom trudnoće i nakon poroda dolazi do slabljenja mišića zdjelice koji pružaju podršku mokraćnom mjehuru, crijevima i maternici. Kako biste spomenute mišiće ojačali i unaprijed spriječili moguće probleme s inkontinencijom, stručnjaci savjetuju izvođenje Kegelovih vježbi. Vrlo su jednostavne, ne zahtijevaju posebnu pripremu, a što je najbolje od svega – nitko ne može primijetiti da ih izvodite. To znači da možete vježbati u automobilu, dok sjedite za stolom ili čak dok čekate red na blagajni. Evo kako ih pravilno izvoditi:

  • Mišiće dna zdjelice najlakše ćete osvijestiti tako da pokušajte na nekoliko sekundi zaustaviti urin tijekom mokrenja
  • Kada ih osvijestite, počnite s vježbanjem tj. voljnim stiskanjem mišića dna zdjelice
  • Zadržite položaj tri sekunde pa opustite tri sekunde
  • Ponovite 10 puta

4. Osigurajte dovoljan unos folne kiseline

Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće. Njenim dodatnim unosom također se povećava razina folata majke, što je bitno znati s obzirom da niska razina folata majke predstavlja rizičan faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Važno je i napomenuti da se koristan učinak postiže dodatnim dnevnim unosom od 400 μg folne kiseline tijekom najmanje jednog mjeseca prije i tri mjeseca nakon začeća.

Hranu bogatu folnom kiselinom pametno je početi konzumirati i prije no što saznate da ste trudni. Među preporučljive namirnice se ubrajaju šparoge, leća, kvasac, brokula, naranče, prokulica i mekinje. A kako biste u organizam unijeli potrebnu količinu folne kiseline, svakodnevno uzmite i jednu čokoladicu Biorela® Choco Prenatal koja osigurava 400 µg folne kiseline.

5. Kofein zamijenite voćem

Većina liječnika se slaže: konzumaciju kofeina tijekom trudnoće valja svesti na minimum jer u suprotnom može imati štetne posljedice za mamu i bebu. Ukoliko ste naviknuti dan započeti šalicom kave, ukidanje ove navike može zaista teško pasti. Stoga predlažemo da jutarnju dozu kofeina zamijenite grickanjem voća. Nutricionisti savjetuju: prirodni šećer iz voća kao što su banane i jabuke može pomoći u podizanju energije.

6. Ne zaboravite ribu!

Istraživanja su pokazala kako mališani čije su majke tijekom trudnoće konzumirale oko 300 grama ribe tjedno, imaju viši kvocijent inteligencije te bolje motoričke i komunikacijske vještine od djece čije majke uopće nisu jele ribu. Naime, spomenuta namirnica obiluje omega 3 masnim kiselinama, neophodnima za razvoj mozga. Pri odabiru ribe bazirajte se na izbor jedne od sljedećih: oslić, losos, srdela, pastrva, haringa, sardina i bakalar.

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se