menu icon

9 savjeta za prevenciju putničkog proljeva

S dolaskom lijepog vremena, na vrata nam je pokucala i sezona putovanja. Iako nas zimski mjeseci najčešće asociraju na lošije zdravstveno stanje, snažan i očuvan imunitet je jednako važan tijekom svih godišnjih doba. Jedna od neugodnih pojava koja može oslabiti imunitet je svakako i putnički proljev.

On može biti izazvan konzumacijom hrane na koju želudac nije naviknut, nečistom vodom iz slavine ili pak stresom koji prethodi putovanju. Nasreću, najčešće je riječ o prolaznoj, ali neugodnoj pojavi. Većinom smo mu izloženi kad otputujemo u zemlju čije se prehrambene, klimatske i higijenske navike razlikuju od naših. Stoga je iznimno važno paziti koje namirnice konzumiramo i kakvu vodu pijemo.

Prije no što krenete na put, pročitajte naših devet savjeta koji će pomoći da vam neočekivani zdravstveni problemi poput proljeva ne pokvare odmor i dobro raspoloženje.

  1. Konzumirajte samo flaširanu vodu i napitke koji se kupuju u boci
  2. Izbjegavajte vodu iz slavine i mliječne proizvode
  3. Ako konzumirate čaj ili kavu, provjerite jesu li napici pripremljeni s flaširanom vodom. Alternativa je i prokuhana voda iz slavine.
  4. Alkoholni napici su u većini slučajeva sigurni, no budite umjereni! Pritom pripazite da se u piću ne krije smrznuta vode iz slavine u obliku kockica leda
  5. Perite zube flaširanom vodom, a ne onom iz slavine
  6. Izbjegavajte namirnice koje su oprane u vodi iz slavine
  7. Konzumirajte povrće i voće koje možete oguliti poput banana i naranči
  8. Ne kupujte hranu na uličnim kioscima jer se izlažete opasnosti od zaraze
  9. Izbjegavajte konzumaciju termički nedovoljno obrađenog mesa ili plodova mora

Dobre bakterije također mogu pomoći

Kako biste svoj organizam pripremili za sve izazove koji ga očekuju na putovanju, predlažemo pravovremenu svakodnevnu konzumaciju  dobrih* bakterija.

Dobre* bakterije zaustavljaju rast loših bakterija uspješno se natječući s njima za prostor i hranu. Povećavajući svoj broj u crijevima one pomažu crijevnoj mikroflori u probavi, sudjeluju u sintezi vitamina, djeluju zaštitno na crijevnu sluznicu te imaju povoljan učinak na imunološki sustav. Biorela® proizvodi sadrže djelotvorne, klinički potvrđene sojeve dobrih* bakterija nenadmašnih karakteristika i kvalitete.

Foto:Thinkstock

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se