menu icon

Kako odabrati najbolji beta glukan

U posljednje vrijeme sve se više govori o beta glukanima. Potražnja je velika, a njihova dobrobit za organizam neupitna. Ipak, od svih dostupnih, nisu svi jednako kvalitetni te je zbog toga jako važno odabrati najbolji beta glukan.

Što bismo trebali uzeti u obzir prilikom odabira, jesu li svi beta glukani jednako kvalitetni ili se neki po nečemu ističu te postoji li dnevna doza beta glukana koju moramo zadovoljiti, otkrit ćemo u nastavku gdje možete saznati kako odabrati najbolji beta glukan.

Što su beta glukani?

Beta glukani su vrsta vlakna koja pripadaju u skupinu polisaharida, a mogu biti topljivi ili netopljivi, ovisno o izvoru iz kojeg su izolirani. Prirodno se nalaze u stijenkama kvasaca (Saccharomyces cerevisiae), stijenkama gljiva (Reishi, Shiitake, Maitake), u nekim žitaricama od čega su najzastupljenije one poput ječma i zobi te u nekim bakterijskim vrstama.

Strukturu beta glukana čine molekule D-glukoze koje su povezane β-(1-3) glikozidnim vezama stvarajući svojevrsni kostur, iz kojeg se dalje granaju D-glukozni lanci putem β-(1-4) ili β-(1-6) glikozidnih veza.

Zaključno postoje dva glavna tipa beta glukana, a to su beta 1,3/1,6 D glukani, koji se često nalaze u kvascima i gljivama, te beta 1,3/1,4 D glukani, koji se izoliraju iz žitarica, zobi i ječma.

O čemu voditi računa prilikom odabira najboljeg beta glukana?

Budući da smo već objasnili da postoje beta glukani iz različitih izvora te se njihova struktura može razlikovati, sada ćemo vam pomoći kako odabrati najbolji beta glukan od svih onih dostupnih na tržištu.

Obratite pozornost na kvalitetu sirovine beta glukana

Nisu svi beta glukani jednako pročišćeni, te prilikom odabira najboljeg beta glukana obratite pozornost da se radi o zaštićenoj sirovini, koja garantira bolju istraženost i visoku pročišćenost. Upravo je takav beta glukan najkvalitetniji, a njegova učinkovitost je provjerena.

Koju vrstu beta glukana odabrati?

Postoje različite vrste beta glukana, a razlikujemo ih prema:

  • izvoru
  • strukturi
  • duljini lanca

Po strukturi postoje lančasti i razgranati beta glukani, te se po tome razlikuje njihova topljivost kao i mehanizam djelovanja. Što je lanac složeniji i razgranatiji, to je beta glukan aktivniji. Ako želite odabrati najbolji beta glukan, birajte onaj visokopročišćeni u najaktivnijem obliku 1,3/1,6. Spomenuta vrsta beta glukana kao takva pruža dobru i kvalitetnu potporu vašem zdravlju. Izolirani iz stijenke kvasca, 1,3/1,6 beta glukani, najistraživaniji su beta glukani.

Koji izvor beta glukana je najbolji?

Beta glukani iz kvasca posjeduju GRAS status što znači da ih je FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) proglasila sigurnima za upotrebu.

U dodacima prehrani najčešće se koriste beta glukani izolirani iz kvasca, no u različitim dozama. Prilikom odabira važno je provjeriti je li njihova učinkovitost u određenoj dozi potvrđena kliničkim studijama.

Zašto odabrati Yestimun® beta glukan?

Yestimun® je visokopročišćeni 1,3/1,6 beta glukan iz kvasca, potpuno je prirodan i njegova je kvaliteta na visokom nivou.

Stoga, želite li odabrati najbolje od beta glukana, birajte Yestimun®, visokopročišćeni beta glukan iz kvasca Saccharomyces cerevisiae koji se nalazi u Biorela® Immuno Protect kapsulama za odrasle.  Brojne kliničke studije potvrdile su njegovo djelovanje u snažnoj dozi od 900 miligrama.

A upravo zbog visoko kvalitetnog beta glukana u kombinaciji s inovativnim Howaru® Protect Adult sojem dobrih* bakterija, organskim kompleksom cinka iz L-OptiZinca®, koji dokazano ima bolju apsorpciju u organizmu te jače i brže djelovanje u odnosu na druge oblike cinka te vitaminom D3 u visokoj dozi od 1000 IU u obliku kolekalciferola, Biorela® Immuno Protect s pravom nosi titulu nove generacije imunobiotika – djeluje snažno i zaštitno na imunitet. Pruža posebnu potporu imunološkom sustavu u sezoni virusa i bakterija, ali i tijekom cijele godine!

A za djecu iznad 3. godine odaberite Biorela® Choco Immuno Kids čokoladice koje osim beta-glukana iz kvasca, sadrže i vitamin D3 i cink u 100% preporučenoj dnevnoj dozi. Koristite ga kao potporu imunitetu djece za svaki dan te posebno u sezonama kada je njihov imunitet izložen brojnim izazovima.

biorela-immuno-protect-i-biorela-choco-immuno-kids-s-najboljim-beta-glukanom

Vitamin D i cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Cink doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Foto: Canva, Mirna Arapović

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se