menu icon

Ne dozvolite stresu da ovlada vašom probavom!

Današnji moderan način života osim prednosti, donosi i brojne mane. Stres i napetost samo su neke od njih. Bez obzira na to javljaju li se kao rezultat problema u poslovnom ili privatnom životu, ponekad je teško odvojiti malo vremena za opuštanje. Negativan utjecaj stresa nerijetko se preslikava i na probavni sustav pa je pojava proljeva jedan od najčešćih simptoma koji izazivaju dodatnu zabrinutost.

Koji su najčešći uzroci stresa?

Iako toga možda nismo niti svjesni, iznimno je lako poremetiti delikatnu ravnotežu probavnog sustava. Osobe koje pate od svakodnevnog proljeva vjeruju kako su upravo stres i napetost uzroci njihovih simptoma.
Među najčešće uzroke stresa se ubrajaju:
• Javni nastup
• Ispit
• Važno društveno okupljanje
• Razgovor za posao
Dobra je vijest da je probavni sustav moguće vratiti u ravnotežu i to pravilnom prehranom, vježbanjem, opuštanjem te malim promjenama životnog stila.

1. Birajte namirnice koje gode probavnom sustavu

Izbjegavajte slatke delicije koje uzrokuju naglo podizanje šećera u krvi koje negativno utječe na organizam i dodatno povećava razinu stresa. Radije se opredijelite za voće, povrće i grickalice spravljene od zobi. Izbjegavajte prekomjernu količinu alkohola, ali i mlijeka jer ova dva napitka mogu iritirati crijeva.

2. Vježbanje i opuštanje kao dobitna kombinacija

Umjerena fizička aktivnost je jedan od najučinkovitijih načina za hvatanje u koštac sa stresom i održavanje zdrave probave. Vježbanjem se oslobađamo napetosti, poboljšava se protok krvi, stimulira otpuštanje endorfina iz mozga zbog čega se poboljšava raspoloženje i smanjuje utjecaj stresa na organizam. Relaksacijske vježbe također mogu olakšati stresne situacije i ublažiti njihov negativan utjecaj na probavni sustav i zdravlje u cjelini. Predlažemo da isprobate:
• Meditaciju
• Jogu
• Vježbe dubokog disanja
• Tai chi

3. Posvetite se sebi

Svakodnevni pritisci i zahtjevi s kojima se susrećemo u privatnom i poslovnom životu mogu biti preopterećujući. Stoga je dobro odvojiti vrijeme samo za sebe kako bismo se opustili i vratili u „normalu“. Rezervirajte vrijeme za čitanje časopisa, slušanje glazbe ili si pripremite opuštajuću kupku. Dovoljna količina sna je također važna jer se odmoran organizam lakše nosi sa stresom.

4. Dobrim bakterijama u borbu protiv stresa

Omega-3 masne kiseline, vitamini A i D te dodaci prehrani bogati dobrim bakterijama svakako mogu pomoći u borbi protiv stresa. Biorela Choco Daily sadrži kulturu bakterija koje žive dolaze do crijeva i ondje povećavaju broj bifidobakterija. Namijenjena je djeci od navršene jedne godine i odraslima za svakodnevnu zaštitu otpornosti organizma te povećanje broja dobrih* bifidobakterija u probavnom sustavu. Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
Iako nije dobra bakterija, kvasac Saccharomyces boulardii pomaže dobrim bakterijama u postizanju ravnoteže u crijevima. Biorela Boulardii sadrži liofiliziranu kulturu Saccharomyces boulardii koja doprinosi obnovi crijevne mikroflore. Namijenjena je djeci i odraslima.

5. STOP negativnim mislima

Negativne, samokritične misli uvelike povećavaju razinu stresa. Naučite ih prepoznati i svjesno živjeti u sadašnjem trenutku bez razmišljanja o prošlosti i brige o budućnosti. Na taj način ćete učiniti dobro svome organizmu jer ćete doprinijeti smanjenju kroničnog stresa. Anksioznost, depresija i ostali neriješeni osjećaji često su neki od povoda za prejedanje i izbora nezdravih namirnica koje mogu dodatno poremetiti probavu.

Foto: Thinkstock

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se