menu icon

Novi oblici dodataka prehrani

Činjenica je da svakodnevni dodatak prehrani štiti zdravlje i obogaćuje prehranu visokovrijednim sastojcima, no je li jednostavan i ukusan za korištenje?

U prošlosti smo uzimali gorke pilule, “nejestive” praške i sirupe, djeca su trebala popiti riblje ulje na žlicu, a da ne spominjemo ricinus! Bilo je tako i nije bilo drugog načina. Nasreću ubrzo je uslijedila evolucija farmaceutskih oblika pa je riblje ulje zatvoreno u želatinske kapsule i perle, sirupi su dobili voćni okus, razvijeni su oblici poput finih šumećih tableta, tableta za žvakanje i praha za direktnu primjenu kroz usta. Najnoviji oblici prisutni zadnjih godina na svjetskom tržištu uključuju čokoladice, gumene bombone, žvakaće gume i sočne karamele – ukusne ali istodobno visokodozirane oblike dodataka prehrani; što je razlog i koje su prednosti ovih novih i ukusnih dodataka prehrani?

Faktor okusa i užitka

Iako je uvriježeno tradicionalno mišljenje da lijek trebam uzimati iako je gorak – jer liječi, čini se da današnji potrošači žele puno više od tog gorkog lijeka. Istraživanja provedena u mnogim razvijenim zemljama u proteklih nekoliko godina govore da se u prvih pet razloga za odabir određenog proizvoda u ljekarni nalaze upravo OKUS, jednostavnost uzimanja i gutanja te praktičnost.
Zato ne čudi da proizvođači dodataka prehrani sve više idu k inovacijama koje su dovele do razvoja novih formata s visokim dozama aktivnih tvari, ali u dozirnim oblicima koje svi rado koriste i u kojima uživaju i djeca i odrasli, poput čokolade. Užitak u uzimanju svakodnevnog dodatka prehrani također pridonosi i redovitosti, a time i bržoj i boljoj djelotvornosti. A najsretniji kupci ovih novih oblika su čini se ipak djeca i mladi.

Nova generacija potrošača

Trendovi mladih i djece kreću se tako da oni traže svoje dodatke prehrani u obliku tableta za žvakanje voćnih okusa, ukusnih energetskih pločica, zdravih čokoladica ili smoothija. Ove oblike dodataka prehrani osim djece dobro su prihvatili i roditelji, liječnici i ljekarnici, a osobito su korisni u ranoj dječjoj dobi kada je izrazito teško nagovoriti malog korisnika na uzimanje oblika koji mu nije ukusan. Zato su ti moderni oblici izvanredan način obogaćivanja dječje prehrane neophodnim visokovrijednim sastojcima poput omege-3 ili dobrih bakterija ili ciljanog djelovanja na njihove specifične potrebe, primjerice pri uzimanju antibiotika, pojavi proljeva ili padu imuniteta.

Jednostavnost uzimanja

Progutati veliku tabletu nije jednostavno gotovo nikome bez obzira na dob. No za značajan dio odraslih potrošača to predstavlja prilično velik izazov. Preveliku tabletu kupci navode kao glavni nedostatak za uzimanje mnogih proizvoda te kao najčešći razlog odustajanja od korištenja. Drugi često navedeni nedostaci uključuju učestale dnevne doze, tj. uzimanje proizvoda više od tri puta dnevno. Mnogi su sastojci po svojoj prirodi tako velike čestice da nije moguće prirediti manju tabletu s potrebnom dnevnom dozom pa su zato ovi novi ukusni, visokodozirani dodaci hit proizvodi u svijetu.

Stabilnost

No ovi slatki oblici nisu samo ukusni. Za mnoge aktivne sastojke čokolada predstavlja vrhunski medij koji osigurava iznimnu stabilnost aktivnih tvari. Posljedica je to izvrsnih kemijskih svojstava čokolade. Ona sadrži vrlo nizak aktivitet vode, malo vlage te tako dobro čuva mnoge sastojke. Jedan od najboljih primjera su kulture dobrih bakterija koje su inače vrlo osjetljive i nestabilne, a čokolada je pak potvrđeno odličan medij za očuvanje broja živih dobrih bakterija i nekih drugih sastojaka pa tako osigurava aktivan i djelotvoran proizvod u čitavom roku valjanosti.

 

Faktor sreće

Ne može se zanemariti ni onaj važan faktor sreće za koji je poznato da ga donosi uživanje u slatkišima. Dokazano je naime da konzumacija čokolade dovodi do osjećaja blagostanja, popravlja raspoloženje te ima umirujući učinak na stanje duha jer umanjuje razinu hormona stresa.

Foto: Shutterstock/Thinkstock

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se