menu icon

Pravilna prehrana i trudnoća dobro se slažu

Kad je riječ o prehrani budućih majki, istraživanja su pokazala kako gotovo sve trudnice u svoj jelovnik trebaju uključiti više proteina, određenih vitamina i minerala (folna kiselina i željezo) te kalorija (za energiju). Stručnjaci se slažu: svakodnevna konzumacija visoko hranjivih obroka je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i svoje dijete.  Stoga vam u nastavku donosimo 7 savjeta za pravilnu prehranu tijekom trudnoće.

1. Ne zaboravite doručak!

Da je doručak prvi i najvažniji obrok u danu, znaju već i ptice na grani. Posebno se to odnosi na trudnice. Dan započnite cjelovitim žitaricama ili zobenom kašom obogaćenom voćem. Dobra opcija je i tost od cjelovitog brašna.

2. Konzumirajte namirnice bogate vlaknima

Voće i povrće obiluje esencijalnim nutrijentima i vlaknima. Spomenuta skupina namirnica je iznimno važan dio zdrave, pravilne prehrane  – pogotovo kad je riječ o trudnicama. Izaberite raznovrsno povrće poput mrkve, špinata, kelja, rajčice, brokule, šparoga, cikle… Od voća birajte banane, jagode, lubenicu, dinju, papaju, mango, grožđe, borovnice… Ako možete, prednost dajte svježim namirnica. Neka vaši obroci obiluju grahoricama i cjelovitim žitaricama. Nemojte izostaviti smeđu rižu i zob.

 

3. Izaberite zdrave međuobroke

Malomasni jogurt u kombinaciji s voćem ili krekeri od cjelovitih žitarica s bezmasnim svježim sirom predstavljaju odličan izbor.

4. Svakodnevno uzimajte dobre bakterije, vitamine i minerale

Biorela® Choco Prenatal je inovativna 3 u 1 formula za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Biorela® Choco Prenatal sadrži kombinaciju dobrih* bakterija, vitamina i minerala važnih  za zdravlje mame i bebe, u obliku ukusne tamne čokolade. Samo jedna čokoladica sadrži 6 milijardi aktivnih bakterija jedinstvenog soja HOWARU® Protect EarlyLife Lactobacillus rhamnosus HN001™, 12 vitamina u preporučenim dnevnim dozama, 400 µg folne kiseline** te jod i željezo. Svakako isprobajte ovu prvu prenatalnu formulu na našem tržištu u obliku čokolade.

Biorela Choco Prenatal novo

5. Jelovnik obogatite ribom

Istraživanja su pokazala kako trudnice konzumacijom ribe u organizam unose korisne nutrijente važne za bebin rani razvoj. Riba je naime bogata omega 3 masnim kiselinama. Izniman je izvor bjelančevina, vitamina B skupine, vitamina A, D, željeza, kalcija. Nutricionisti preporučuju 2-3 obroka ribe tjedno. Koju odabrati? U ribe koje sadrže najmanje žive se ubrajaju: losos, pastrve, srdele, haringe, sardine, oslić i bakalar.

6. Izbjegavajte mekane sireve i sirovu hranu

Određeni mekani sirevi se pripravljaju pomoću nepasteriziranog, sirovog mlijeka pa se trudnicama savjetuje njihovo izbjegavanje. To se odnosi na fetu, Camembert, Brie, Roquefort, Gorgonzolu i kozji sir. Sirovo mlijeko i namirnice koje ga sadrže mogu skrivati mikroorganizme koji uzrokuju bolesti i koje štete nerođenim bebama. To se odnosi i na sirovo meso i ribu (sushi).

7. Izbjegavajte kofein i alkohol

Istraživanja su pokazala kako trudnice koje konzumiraju više od 200 mg kave dnevno, imaju povišen rizik od spontanog pobačaja i male porođajne težine bebe. Stoga predlažemo da tradicionalnu kavu zamijenite onom bez kofeina ili čajem. Umjesto gaziranih sokova izaberite vodu. Alkohol nije poželjan.

* nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu ** Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće. Dodatnim unosom folne kiseline povećava se razina folata majke. Niska razina folata majke rizičan je faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Koristan učinak se postiže dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 µg folne kiseline tijekom najmanje jednog mjeseca prije i tri mjeseca nakon začeća.

Foto: Thinkstock

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se