menu icon

Proljev kod djece – uzroci, simptomi i prva pomoć

Proljev kod djece pojavljuje se češće nego kod odraslih, a razlog tomu je još uvijek nedovoljno razvijeni dječji probavni i imunološki sustav i njihova neotpornost na većinu virusa i bakterija. Manifestira se čestim pražnjenjem stolice koja je pritom vodena ili rijetka.

Proljevom se smatra svako odstupanje od rutine pražnjenja crijeva, a obično se definira u slučaju kada dijete ima tri ili više rijetke ili vodene stolice dnevno.

Proljev kod djece obično traje otprilike dva do tri dana, dok u nekim rijetkim slučajevima može trajati sve do tjedan dana. Važno je znati da su za novorođenčad i malenu djecu do godine dana uobičajene mekše stolice i do nekoliko puta na dan i u tim situacijama nema mjesta za paniku.

Proljev kod djece najčešće pogađa djecu između prve i treće godine, a često osim proljeva nastupaju simptomi poput mučnine, grčeva, bolova u trbuhu i povišene tjelesne temperature.

Uzroci proljeva kod djece

Najčešći uzroci proljeva kod djece su virusi (rotavirus), bakterije (salmonela) i paraziti (Giardia).

Također, proljev se može javiti i kod alergije na određenu hranu, posebice kod manje djece te u slučajevima nekih bolesti. Proljev može nastupiti i kod trovanja hranom, a tada je važno obratiti se za savjet liječniku.

Kao kod odraslih, tako i kod djece, uzimanje antibiotika i nekih drugih lijekova može dovesti do proljeva. U tom slučaju korisno je nadoknaditi dobre* bakterije unosom fermentiranih namirnica i po potrebi dodataka prehrani čiji su oblik i sadržani sojevi primjereni kod uzimanja antibiotika.

Prehrana kod proljeva djece

U slučaju proljeva, prehranu djece valja prilagoditi njihovom trenutnom stanju.

dijete-jede

Kod dojene djece preporučuje se nastavak dojenja ako ga dijete ne odbija i ako ga dobro podnosi. Majke bi trebale kraće, ali češće dojiti djecu te ih pratiti, budući da proljev lako može dovesti do dehidracije. Ako je vaše dijete na adaptiranom mlijeku, odaberite ono bez laktoze.

Blagi proljev ne bi trebao dovesti do dehidracije djece i u tom slučaju dovoljno je i dalje pratiti smjernice za raznovrsnu i pravilnu prehranu, bez posebnih restrikcija.

Važno je kao i uvijek posvetiti važnost pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Iako se donedavno predlagala BRAT dijeta (kruh, riža, jabuka, čaj) kao pomoć kod proljeva, sada ju mnogi pedijatri ne preporučuju. Naime, BRAT dijeta je prilično restriktivna, stoga se preporučuje da djeca nastave jesti uravnoteženo i pravilno, jer će tako oporavak crijevne mikrobiote biti brži.

U nekim slučajevima, kada proljev potraje ili se radi o težem slučaju proljeva, pedijatri preporučuju namirnice poput riže, nemasne kuhane piletine, variva, mrkve i banana. Namirnice pripremajte na maslinovom ulju, a u prehranu djeteta možete uključiti i kruh i mliječne proizvode poput jogurta i kefira. Izbjegavajte djeci davati jako začinjenu i prženu hranu i zašećerene sokove.

Tekućina kod proljeva kod djece

Uvijek dajte prednost dobroj hidraciji i uravnoteženoj prehrani budući da proljevom dijete gubi tekućinu i važne elektrolite za pravilno funkcioniranje organizma.

Kako bi dijete ostalo hidrirano tijekom proljeva, češće mu ponudite vodu, čajeve primjerene za njegovu dob, domaće juhe i rehidracijske otopine soli.

dijete-pije-vodu

Prva pomoć za proljev kod djece

Budite oprezni s proljevom kod djece jer gubitak tekućine može dovesti do dehidracije.

U kombinaciji s povraćanjem, pojava dehidracije može biti još češća, stoga se preporučuje da u tim situacijama svakako posjetite pedijatra, a djetetu ponudite sredstvo za rehidraciju i nadoknadu elektrolita kod proljeva i povraćanja. Njime će u kratkom vremenu nadoknaditi sve elektrolite što će pomoći u oporavku organizma.

Spomenuto je posebno bitno u slučaju da dijete odbija hranu i tekućinu zbog mučnine i povraćanja. Tada je važno posvetiti pažnju brzoj nadoknadi tekućine, ali i kalija i natrija kao osnovnih elektrolita u organizmu.

Dobre* bakterije za djecu – odaberite pravi soj i oblik

Dobre* bakterije predstavljaju nepatogene bakterije koje prirodno nastanjuju crijeva i formiraju crijevnu mikrobiotu. Njihova nadoknada preporučuje se kod uzimanja antibiotika koji uz loše bakterije može napadati i dobre i tako narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote.

Unos dobrih* bakterija putem hrane ili dodataka prehrani pridonosi uspostavi ravnoteže crijevne mikrobiote koja pomaže probavi, djeluje zaštitno na crijevnu sluznicu, a uz to utječe povoljno na imunološki sustav, sudjeluje u apsorpciji hranjivih tvari te proizvodnji nekih vitamina.

Fermentirane namirnice poput jogurta, kefira i sira su vrijedni izvori dobrih* bakterija u hrani, a kao dodatna pomoć tu su i ciljani dodaci prehrani s dobrim* bakterijama.

S obzirom na dob djece, dostupne su dobre* bakterije u praškastom obliku koji je posebno praktičan jer se može dodati u hranu i piće ili dobre* bakterije u obliku ukusnih čokoladica koje posebno privlače dječju pažnju. Za nešto veću djecu, dostupne su dobre* bakterije i u obliku kapsula.

Odlične rezultate polučit će i sinergijsko djelovanje oralne rehidracijske soli s dobrim* bakterijama. Proizvodi s dobrim bakterijama obično sadrže kombinaciju bifidobakterija i laktobacila za povećanje broja dobrih* bakterija u probavnom sustavu, a uravnotežena kombinacija elektrolita u oralnoj rehidracijskoj soli nadoknađuje gubitak elektrolita i vode kod proljeva.

Boulardii – siguran za djecu od najranije dobi

Saccharomyces boulardii je kvasac koji je prijatelj dobrim* bakterijama u crijevima i djeluje s njima u sinergiji. 1923. godine otkrio ga je dr. Henri Boulard po kojemu je istoimeni kvasac i dobio ime.

Saccharomyces boulardii koristi se u prevenciji i kao pomoć kod akutnog infektivnog proljeva kod djece i odraslih već dugi niz godina. Učinkovitost aktivne kulture S. boulardii potvrđena je brojnim kliničkim istraživanjima te se nalazi u smjernicama Svjetske gastroenterološke organizacije i ESPGHAN-a (European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition).

Saccharomyces boulardii dostupan je u obliku Boulardii praha koji mogu uzimati djeca već od navršenog drugog mjeseca te u obliku Boulardii kapsula koje su pogodne za djecu stariju od 3 godine.

biorela-boulardii-prah

biorela-boulardii-kapsule

Saccharomyces boulardii pogodan je za uzimanje u isto vrijeme kad i antibiotik, a za razliku od dobrih* bakterija gdje je potreban vremenski odmak u uzimanju, kod Boulardii kapsula ili praha on nije potreban. Razlog tomu je što S. boulardii kao kvasac nije meta antibiotika.

Dehidracija kod djece

U slučaju srednje jakog ili težeg proljeva vrlo lako može nastupiti dehidracija koja je posebno opasna kod djece. Dehidracija se smatra jednom od najčešćih komplikacija proljeva kod djece te je jako bitno prepoznati simptome na vrijeme i reagirati brzo. Blaži proljev vjerojatno neće dovesti do komplikacija i u tom slučaju dovoljno je da dijete češće uzima manje količine tekućine.

Simptomi dehidracije kod djece

Neki od najvidljivijih znakova dehidracije su:

  • tamnožuti urin
  • suha usta
  • rijetko mokrenje

U težim slučajevima može doći i do vrtoglavice i nedostatka energije.

Što je dijete mlađe, to biste trebali biti oprezniji. Naime, kod male djece dehidracija može nastupiti vrlo brzo te se preporučuje da pratite djetetovu težinu. U slučaju gubitka do 5% težine nastupa blaga dehidracija. Kod gubitka težine od 5 do 10% dolazi do umjerene dehidracije, a kod gubitka težine od 10% ili više riječ je o teškoj dehidraciji.

Kod teške dehidracije važno je pravovremeno reagirati i potražiti liječničku pomoć jer vrlo brzo može doći do pogoršanja općeg stanja.

ORS za rehidraciju i nadoknadu elektrolita

U situacijama kada može nastupiti dehidracija, preporučuje se nadoknada elektrolita za brzu rehidraciju. ORS ili oralna rehidracijska sol koristi se kako bi se nadoknadile soli, kloridi, citrati, natrij i kalij.

biorela-ors

Izbjegavajte samostalno miješanje slatkih sokova i soli. Takav napitak ne može zamijeniti ORS, a u nekim situacijama može djelovati i kontraproduktivno.

Ponekad je teško odrediti što je dovelo do proljeva kod djece, a ako navedene metode ne doprinose smirenju simptoma, preporučuje se da posjetite liječnika kako bi pregledao dijete i odredio terapiju.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Foto: Canva

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se