menu icon

Savjeti za zaštitu imuniteta djece u vrtiću i školi

Vrtići i škole važne su ustanove u našim životima u kojima stječemo brojne vještine i znanja. No, u njima ne uče samo djeca, već su to i mjesta „treninga“ njihovog imuniteta. Kako bi se razvio, imunološki sustav se mora suočiti s patogenim mikroorganizmima koje će kasnije znati prepoznati i uspješno ih uništiti. A prve lekcije stječu se upravo u vrtićkim grupama i školskim klupama.

Tijekom igre i druženja, dodirivanja raznih predmeta i površina, zagrljaja, smijeha i razgovora, djeca se ne mogu obraniti od napada raznih virusa, bakterija, ali i gljivica te parazita. Statistike govore o tome da djeca od prehlade obole čak osam do deset puta godišnje, a gdje su tek zarazne bolesti poput gripe, streptokoknih bolesti (posebice ždrijela), infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV), enteroviroza i drugih.

Nije rijetkost da se roditelji požale na izostanke s posla zbog dječjih bolesti, a nerijetko s djecom „podijele“ i zarazne bolesti. Stoga se opravdano postavlja pitanje kako zaštititi imunitet djece.

Ovom prilikom donosimo vam tri važna savjeta za snažan imunitet. Pritom nemojte zaboraviti da je upravo djetinjstvo vrijeme u kojem se razvijaju zdrave navike za čitav život.

1. Dovoljno sna

Poznato je da manjak sna slabi obrambenu sposobnost organizma. Stoga se vrtićanci i školarci moraju dobro naspavati. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), djeci u dobi od jedne do tri godine preporučuje se 12 do 14 sati sna, u dobi od tri do pet godina 11 do 13 sati sna, a mališanima u dobi od pet do deset godina bilo bi potrebno 10 do 11 sati sna. S godinama se potreba za snom smanjuje, no čak i u dobi između 10 i 17 godina trebalo bi spavati barem 8,5 sati.

2. Raznolika zdrava prehrana

Prehrana djece nije važna samo zbog snažnog imuniteta, već je ključna za njihov pravilan rast i razvoj. Najjednostavnija uputa jest da jelovnik za djecu vrtićke i školske dobi slažete prema piramidi zdrave prehrane na čijem su dnu žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir, potom slijede voće i povrće, zatim meso, mesne prerađevine, riba, jaja i mahunarke, pri vrhu su mlijeko i mliječni proizvodi, a posljednja i najmanje zastupljena razina su masnoće, sol i šećer.

3. Fizička aktivnost

Iako se preporuke o minimalnoj fizičkoj aktivnosti kod djece razlikuju, težite tome da vaše dijete provede barem sat vremena dnevno u intenzivnom pokretu, bilo da se bavi nekim sportom, vozi bicikl ili juri okolo igrajući se s prijateljima. Pojednostavljeno, riječ je o aktivnostima u kojima će srca brzo kucati, a tijela se oznojiti.

Ciljana potpora imunitetu djece

Kako bi se imunitet djece u vrtićima i školama lakše nosio s izazovima, preporučujemo da u njihovu prehranu uključite i dodatak prehrani koji će dodatno zaštititi obrambene snage organizma.

Biorela® Choco Immuno Kids jedinstvena je kombinacija beta-glukana, cinka, vitamina D i dobrih* bakterija za snažan imunitet vaših vrtićanaca i školaraca. Ovaj dodatak prehrani u obliku prutića od prave mliječne čokolade doprinijet će zdravoj crijevnoj mikrobioti koja je jedan od temelja dobrog zdravlja i imuniteta. Uz ove blagodati, Biorela® Choco Immuno Kids poslužit će i kao prava poslastica kojom će se zasladiti nakon zdravog obroka.

Biorela® Choco Immuno Kids preporučuje se za ciljanu nutritivnu potporu tijekom hladne sezone, nakon čega se može uzimati Biorela® Choco Multi Kids za svakodnevnu nutritivnu potporu. Oba proizvoda dostupna su u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Foto: Shutterstock

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se