menu icon

Što je S. boulardii kvasac i po čemu je poseban

Saccharomyces boulardii (S. boulardii) vrsta je nepatogenog kvasca izoliranog iz kože tropskog voća ličija (engl. lychee) ili mangostina (engl. mangosteen) iz Indokine, a pripada vrsti Saccharomyces cerevisiae.

Kvasac S. boulardii otkrio je francuski znanstvenik i mikrobiolog Henri Boulard prema kojem je kvasac i dobio ime.

Godine 1923., za vrijeme trajanja epidemije kolere, Henri Boulard je otkrio S. cerevisiae var. boulardii. U ono vrijeme, kada je boravio u Indokini, primijetio je da oni koji piju napitke od ličija i mangostina, kao i oni koji su žvaču koru spomenutog voća, ne razvijaju teške simptome kolere koja uključuje i česte vodene proljeve. Kada se vratio s putovanja nastavio je istraživanje te je u konačnici izolirao i patentirao S. boulardii čija se popularnost održala do danas.

Od tada do danas, kvasac S. boulardii je najdokumentiraniji kvasac s više od 30 godina kliničkog istraživanja. Podupire obrambeni sustav crijevne barijere i koristi se kao pomoć pri uspostavljanju ravnoteže probave i u slučajevima kada su potrebni brzi i djelotvorni rezultati.

Zašto je S. boulardii važan za zdravlje crijeva

Dobra i uravnotežena crijevna mikrobiota utječe na pravilnu apsorpciju hranjivih tvari, djeluje povoljno na imunitet i održava integritet crijevne sluznice.

Crijevna mikrobiota podrazumijeva zajednicu milijardi mikroorganizama prirodno naseljenih u crijevima. S pravom pri spomenu mikrobiote prvo pomislimo na dobre* bakterije kao najbrojnije stanovnike, ali i kvasci i gljivice prirodni su stanovnici naših crijeva.

Kvasac S. boulardii poseban je soj koji se razlikuje od dobrih* bakterija, a najviše se ističe po tome što se može uzimati istovremeno s antibiotskom terapijom.

Kroz godine istraživanja otkriveni su brojni mehanizmi kojima S. boulardii kvasac može pomoći kod raznih oblika proljeva. Učinkovitost aktivne kulture S. boulardii potvrđena je brojnim kliničkim istraživanjima te se nalazi u smjernicama Svjetske gastroenterološke organizacije i ESPGHAN-a (European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition).

Prednosti Boulardiija

S. boulardii kvasac poznat je po svojoj izrazitoj stabilnosti na temperaturu, a rast postiže na 37 Celzijevih stupnjeva. Stoga, njegova jedinstvena prednost je da odlično funkcionira na temperaturi ljudskog tijela. Također, preživljava prolaz do svog ciljnog organa – debelog crijeva. Zahvaljujući tome što je otporan na želučane kiseline i žuč, može preživjeti u svim dijelovima probavnog sustava.

Saccharomyces boulardii je kvasac koji je prijatelj dobrim* bakterijama u crijevima i djeluje s njima u sinergiji. Naime, s obzirom na to da je riječ o kvascu, a ne bakteriji, prirodno nije meta antibiotika.

Važno je istaknuti da je Saccharomyces boulardii jedini soj koji se može uzimati istovremeno s antibiotskom terapijom. Dok je dobre* bakterije potrebno konzumirati s vremenskim odmakom, odnosno nakon ili prije antibiotika, Saccharomyces boulardii se može uzimati u isto vrijeme.

Kada uzimati Kvasac S. boulardii

Kvasac S. boulardii odličan je izbor u situacijama kada je potrebna brza i učinkovita pomoć vašem probavnom sustavu. Odaberite ga kod:

  • primjene antibiotika – Kvasac boulardii poseban je soj otporan na antibiotike. Iz tog razloga može uzimati direktno s antibiotskom terapijom, bez vremenskih odmaka. Upravo je zato dobar izbor već od prvog dana korištenja antibiotika.
  • proljeva – brojni razlozi poput stresa, nepravilne prehrane, toksina i lijekova mogu dovesti do poremećaja u ravnoteži crijevne mikrobiote, a kao posljedica može se javiti proljev. Kao pomoć pri ublažavanju simptoma može pomoći nadoknađivanje tekućine, prilagođena prehrana, ali i kvasac boulardii.
  • putovanja – bez obzira na to jeste li na odmoru ili kod kuće, česti odlasci na WC mogu vam poremetiti svakodnevicu. Spomenuto je posebno nezgodno tijekom putovanja. Stoga, u slučaju kada su vam potrebni brzi i učinkoviti rezultati, posegnite za Boulardiijem.

Kako se uzima kvasac S. boulardii

Kvasac S. boulardii obično se primjenjuje oralnim putem u obliku kapsula ili praha, a najčešće se koristi na putovanjima i kada su potrebni brzi rezultati, ali se može uzimati i prije putovanja za opušteno uživanje u gastronomiji.

Za odrasle i za djecu stariju od treće godine preporučuju se Biorela® Boulardii kapsule koje po potrebi možete otvoriti i sadržaj pomiješati s hranom ili pićem, a za one najmanje tu je Biorela® Boulardii prah pogodan za djecu već od drugog mjeseca starosti. Sadržaj vrećice jednostavno pomiješajte s vodom ili mlijekom i ponudite svojim najmlađima.

Biorela® Boulardii kapsule i prah ne sadrže gluten i laktozu, a S. boulardii kvasac u Biorela® Boulardii kapsulama dolazi u biljnoj kapsuli te je proizvod pogodan za vegetarijance.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Foto: Canva

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se