menu icon

Kako potaknuti probavu odmah – hrana koja može pomoći

Kako potaknuti probavu odmah kada se vrtite u začaranom krugu poslovnih i privatnih obveza? Današnje moderno vrijeme ne ostavlja nam previše vremena za razmišljanje o samima sebi što bi trebali što prije promijeniti. Naime, lošiji izbor hrane i navike koje često dovode do neravnoteže brojnih procesa organizma, mogu značajno utjecati na probavu i njezinu pokretljivost.

Jedino što će vam pomoći jest promjena životnog stila koja u konačnici može utjecati na zdravlje organizma pa time i zdravlje probave. Pokušajte krenuti malim koracima, a s vremenom ćete uspjeti doći do velikih pomaka kojima ćete dugoročno održati zdravlje probave.

Kako izgleda proces probave?

Probavni sustav je kompleksan i sastoji se od niza kemijskih i mehaničkih procesa razgradnje hrane. Putem probave organizam dobiva vrijedne hranjive tvari i energiju za svakodnevno funkcioniranje.

Uzmite u obzir činjenicu da je rad probave dugotrajan proces koji započinje unosom hrane kroz usta te dalje odlazi kroz jednjak do želuca, a potom kroz tanko i debelo crijevo kada se u konačnici izbacuje putem stolice. U procesu probave sudjeluju i probavni enzimi iz gušterače i jetre, a sve navedeno govori vam o tome kako je riječ uistinu o kompleksom procesu.

Koliko traje proces probave?

U trenutku kada konzumiramo hranu započinje proces probave koja može trajati duže ili kraće. Spomenuto ovisi o vrsti hrane koju konzumirate te o ostalim utjecajima koji mogu usporiti ili ubrzati probavu, kao što je primjerice stres ili promjena mjesta i klime.

Vrijeme u kojem hrana prolazi kroz probavni sustav ovisi od osobe do osobe, o vrsti namirnica koja se konzumira te o tjelesnoj aktivnosti. Naime, određene vrste namirnica se probavljaju brže od ostalih, a vrijeme razgradnje može varirati od 24 do 72 sata. O vremenu razgradnje hrane ovisi koju vrstu hrane i u kojoj količini je čovjek konzumirao, je li osoba pod stresom, bavi li se fizičkom aktivnošću i kakvo je cjelokupno zdravlje njezina organizma.

Kada govorimo o usporenoj probavi?

Usporena probava je ona kada se stolica u debelom crijevu zadržava duže od 72 sata i ona nije redovita. Prate je simptomi poput tromosti, osjećaja težine, nadutosti, plinova i podrigivanja.

Ako ste se pitali kako potaknuti probavu odmah, imajte na umu da je to postepen proces do kojeg dolazimo promjenom životnog stila i načina života. Stoga ćemo za početak objasniti zašto dolazi do usporene probave.

Zašto dolazi do usporene probave?

Sjedilački način života, konstantna izloženost stresu i manjak tjelesne aktivnosti u kombinaciji s lošom prehranom siromašnom vlaknima, mogu dovesti do loše i usporene probave.

Proizvodi načinjeni od bijelog brašna, kao i industrijska prerađena hrana prepuna nezdravih masnoća, šećera, soli i aditiva te škrobaste namirnice poput krumpira i riže također mogu usporiti probavu.

Probavu mogu poremetiti i neke promjene u rutini poput:

  • dugog mirovanja
  • putovanja (posebice kod promjena vremenske zone)
  • promjena u ritmu odlaska na spavanje i buđenja
  • izloženosti lošim životnim navikama poput konzumacije alkohola i pušenja

Sve to probavu može usporiti i stvoriti osjećaj težine, nadutosti, pritiska i općenito nelagode u crijevima.

Što je dobro za probavu – top 10 savjeta kako potaknuti probavu odmah

U trenucima kada razmišljate o tome kako potaknuti probavu odmah i ostvariti redovitu stolicu važno je znati da biste najveću pozornost trebali posvetiti prehrani i kretanju. Time ćete najsigurnije stići do cilja, a ono što je najvažnije pritom ćete se puno bolje osjećati.

zena-s-tanjurom-zdrave-hrane

U nastavku donosimo 10 savjeta kako potaknuti probavu odmah i na duže staze.

1. Uključite vlakna u prehranu

Vjerojatno već i sami znate da su vlakna korisna za zdravu probavu, a namirnice bogate vlaknima dio su zdrave prehrane. A što su vlakna? Vlakna su neprobavljivi dijelovi biljaka koji pružaju korisne učinke na zdravlje crijeva.

Ako prehranu želite obogatiti vlaknima, birajte namirnice koje sadrže više od 5 grama vlakana na 100 grama. Opskrbite tijelo vlaknima iz različitih izvora te kombinirajte topiva i netopiva vlakna.

Netopiva vlakna u svojem neprobavljenom obliku dolaze do debelog crijeva gdje u kombinaciji s tekućinom nabubre i kao takva ostvaruju dobrobit za probavu, odnosno mogu potaknuti osjećaj sitosti i utjecati na ravnotežu probave. Netopiva vlakna možete pronaći u integralnim žitaricama i svim ostalim integralnim proizvodima, gljivama i mahunarkama.

S druge strane, topiva vlakna se nalaze u voću i povrću koje je, primjerice, bogato pektinom ili inulinom. Riječ je o korisnoj hrani za dobre* bakterije u crijevima,  a njihova korist najveća je u slučaju održavanja zdrave crijevne mikrobiote.

Stoga, uvrstite u prehranu što više voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, integralnih žitarica i pružite tijelu dobrobit topivih i netopivih vlakana.

2. Unosite u tijelo dovoljno tekućine

Pijenje dovoljne količine tekućine koja je tijelu potrebna ima brojne pozitivne učinke za cjelokupno zdravlje organizma, a posebice za zdravlje probave. Preporučuje se u svakodnevnu rutinu uvrstiti otprilike 1,5 litru vode i pritom izbjegavati zaslađene sokove. Osim što sokovi sadrže nepotrebne kalorije i šećere, voda po svom sastavu najviše odgovara našem tijelu.

Voda utječe na bržu razgradnju hrane i omekšava stolicu i tako pogoduje lakšoj probavu. Također, važna je za rad cijelog organizma i brojnih organa poput bubrega, srca, kože i ostalih.

Osim vode, odličan izbor su i nezaslađeni biljni čajevi, posebice oni koji će potaknuti probavu poput đumbira, kamilice, koprive, komorača, zelenog čaja i stolisnika. Također, odličan izbor je voda s nekoliko kapi iscijeđenog limuna koju se preporučuje piti ujutro na prazan želudac.

3. Birajte proteine koji se lakše probavljaju

Proteini iz mesa se općenito sporije probavljaju pa biste možda mogli razmisliti o tome da ih češće zamijenite za one iz biljnih izvora ili iz ribe.

Primjerice, dobar izbor je losos koji uz mnoštvo proteina i nisku kalorijsku vrijednost, osigurava puno zdravih masnoća u obliku omega 3-masnih kiselina. Od biljnih izvora proteina birajte grahorice i mahunarke kao što su primjerice crni grah ili leća koji su osim proteinima, bogati i vlaknima.

losos-s-povrcem

Ako želite u isto vrijeme unijeti veliku količinu biljnih proteina i dobre* bakterije, tada se odlučite za tempeh – fermentiranu soju čije dobre* bakterije pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikrobiote. A želite li svom shakeu ili smoothieju podariti mnoštvo hranjivih tvari poput klorofila, dodajte mu žličicu spiruline koja će pomoći tijelu izbaciti suvišne tvari.

4. Integralne i cjelovite žitarice za zdravu probavu

Kao što smo ranije spomenuli izbor hrane bogate vlaknima uvijek je dobra ideja za pravilno izbalansiran obrok. Cjelovite žitarice sa svojim bogatstvom vlakana u kombinaciji s vodom povećavaju volumen stolice i doprinose njezinom lakšem prolasku kroz probavni sustav.

Odličan izbor su žitarice poput kvinoje, zobi, integralne riže, amaranta, ali i heljde koja nije klasična žitarica, a bogata je proteinima, vitaminima i mineralima.

5. Voće je uvijek dobra ideja

Jedan od najboljih načina kako potaknuti probavu odmah jest da u prehranu uključite što više svježeg voća. Iako i ono kuhano sadrži vlakna, svježe voće ga ima daleko više. Osim toga, odličan izbor jest ono sušeno, poput suhih šljiva, datulja, smokava, grožđica.

orasasto-i-suho-voce-za-probavu

Suhe šljive i probava

Dobar recept za probavu jest onaj u obliku soka od šljiva za probavu, a možete ga pripremiti tako da sedam do deset šljiva dodate u vodu i ostavite ih tako tijekom noći. Ujutro kada se probudite, pojedite ih na prazan želudac. Vrlo brzo mogli biste se uvjeriti u pozitivan učinak i potaknuti probavu.

sok-od-sljiva-za-probavu

Šljive zbog velike količine vlakana i šećernog alkohola sorbitola pomažu u omekšavanju stolice jer prolazeći kroz crijeva privlači tekućinu. Ipak, pripazite da ne pretjerate s konzumacijom šljiva jer velike količine sorbitola kojeg sadrže, može previše omekšati stolicu i izazvati plinove.

6. Uključite tjelovježbu u svoju rutinu

Sretna probava ovisi i o tome koliko se dnevno krećete. Jeste li znali da umjerena tjelovježba može potaknuti razgradnju hrane i probave omogućujući joj da brže prođe kroz probavni trakt?

zena-vjezba

U isto vrijeme redovita tjelovježba utječe na održavanje dobre kondicije i zdrave tjelesne težine. Stoga, odaberite svoju omiljenu tjelesnu aktivnost i krenite!

7. Naučite reći “ne” stresu

Ne postoji osoba koja se povremeno ne susreće sa stresom, ali ono na što možemo utjecati jest kako se s njim nositi i kako ga prevladati s ciljem da osjetimo što manje posljedica po zdravlje. Stres može utjecati na fizičko i psihičko zdravlje te ostaviti danak na našem organizmu ako ne znamo njime pravilno upravljati.

zena-meditira

Isto tako, stres može utjecati i na probavu – može ubrzati ili usporiti proces razgradnje hrane.

Pokušajte odagnati misli meditacijom, tjelovježbom, odlaskom u prirodu ili drugim aktivnostima koje će vam pomoći da razmišljate o onome što vas veseli u životu.

8. Uključite dobre* bakterije u svakodnevnu prehranu

Jeste li znali da zdravlje započinje u crijevima? Crijevna mikrobiota sastoji se od milijardi mikroorganizama nastanjenih u probavnom sustavu čovjeka među kojima su najbrojnije dobre* bakterije.

Spomenuti uravnoteženi sustav pomaže probavi tako što pomaže u pravilnoj apsorpciji hranjivih tvari, zaštitno djeluje na sluznicu i sudjeluje u proizvodnji određenih vitamina. Iz priloženog možemo zaključiti da crijevna mikrobiota ima korisne učinke na zdravlje putem brojnih funkcija.

No, kada zbog užurbanog načina života poput stresa, nepravilne prehrane, uzimanja antibiotika i drugog dođe do pada broja dobrih* i porasta loših bakterija u crijevima, možemo reći da je došlo do narušene ravnoteže crijevne mikrobiote. A upravo narušena ravnoteža crijevne mikrobiote može uzrokovati različite tegobe od kojih neke mogu dovesti do otežane i neredovite probave.

zdrava-probava-uz-zdrave-bakterije

Kako biste pomogli u održavanju zdravlja crijeva i dobre probave, odličan izbor su dodaci prehrani u obliku dobrih* bakterija.

Kulture mikroorganizama dobrih* bakterija koje unosimo u organizam imaju isto djelovanje poput dobrih bakterija već prirodno nastanjenih u crijevima. Nastanjujući sluznicu crijeva pomažu u sprječavanju umnožavanja loših bakterija. Birajte rodove bakterija Lactobacillus koje su prisutne u tankom crijevu i Bifidobacterium koje dominiraju u debelom crijevu.

Nisu svi dodaci prehrani s dobrim* bakterijama jednako kvalitetni. Kvalitetan proizvod mora zadovoljiti nekoliko važnih uvjeta, a jedan od njih je da moraju biti žive u trenutku prolaska probavnim sustavom, odnosno moraju žive stići do crijeva i povećati svoj broj. Soj, vrsta i rod moraju biti definirani, a njihovi učinci moraju biti potkrijepljeni kliničkim studijama.

Danas su dostupni dodaci prehrani u obliku kapsula, praha ili čokoladnih prutića, a prilikom odabira obratite pozornost i na njihov broj, odnosno CFU koji bi u jednoj dozi trebao sadržavati minimalno 1 milijardu bakterija.

9. Jedite redovito i polako

Probavni sustav teško podnosi velike količine hrane u isto vrijeme, bez obzira radi li se o zdravoj hrani. Stoga je važno odrediti svoj raspored koji će vam odgovarati i kroz koji ćete ostvariti redovite i izbalansirane obroke. Želite li održati zdravlje probavnog sustava uvijek jedite u određeno vrijeme – doručak, ručak i večeru.

Jedite sporo i polako, svjesno pazeći na svaki zalogaj. Intuitivno jedenje znači da znate prepoznati kada je vašem tijelu dovoljno hrane i u konačnici i reći “ne” prejedanju. Izbjegavajte jesti gledajući televiziju ili pretražujući mrežne stranice jer biste mogli unijeti više hrane nego što je tijelu potrebno.

sretna-zena-jede-povrce

Pokušajte ne preskakati obroke. Ostavite dovoljno vremena za doručak, ručak i večeru, a posljednji obrok pojedite minimalno dva sata prije odlaska na spavanje. U protivnom tijelo neće imati dovoljno vremena razgraditi hranu. U slučaju da ujutro preskočite doručak, to bi moglo dovesti do nedostatka energije i umora tijekom dana, a i smanjene produktivnosti.

10. Povrće za dobru probavu

Kada želite potaknuti probavu uključite u jelovnik što više zelenog lisnatog povrća poput blitve, špinata, kelja, brokule, artičoka, prokulica i drugog zelenog lisnatog povrća, ovisno o sezoni. Osim što su velik izvor vlakana, bogate su i ostalim hranjivim tvarima i antioksidansima za zdravlje cijelog organizma.

zeleno-lisnato-povrce

Vaša probava najviše voli fermentirano povrće poput kiselog kupusa koji je prirodno bogat dobrim* bakterijama, a često se konzumira u zimskim mjesecima. Između ostalog bogat je enzimima koji pomažu u razgradnji hranjivih tvari što dovodi do bolje probave. Od ostalih fermentiranih proizvoda odličan izbor je tempeh, odnosno fermentirana soja koja je često zastupljena u veganskoj prehrani. Sve poznatiji na našim područjima je i kimchi, fermentirani kupus koji uz bogatstvo dobrih* bakterija i vlakana pomaže zdravoj probavi.

Prirodni recepti koji mogu potaknuti probavu

Kako potaknuti probavu odmah i na prirodan način? Za brzo pokretanje probave birajte prirodne recepte koji mogu pomoći u kratkom roku.

Voda s limunom

Odličan izbor je mlaka voda s iscijeđenim limunovim sokom koja će vam pomoći gotovo instantno. Vodu uz dodatak limunovog soka možete konzumirati svakodnevno i time pridonijeti dobroj probavi.

voda-s-limunom-za-probavu

Maslinovo ulje i limun

Osim toga, može pomoći maslinovo ulje uz dodatak limuna. Sa žlicom maslinovog ulja popijte i žlicu iscijeđenog limunovog soka. Spomenuti dvojac najbolje je konzumirati ujutro na prazan želudac ili netom nakon jela. Maslinovo ulje svojim će zdravim masnoćama i sadržajem vitamina pomoći u radu metabolizma i prirodno olakšati probavu.

maslinovo-ulje-i-limun-za-probavu

Laneno ulje i naranča

Još jedan prirodni recept za poticanje probave jest onaj koji se sastoji od dva sastojka – lanenog ulja i naranči. Laneno ulje, baš poput maslinovog može pomoći u poticanju probave.

lanene-sjemenke-i-laneno-ulje

Uzmite jednu žlicu lanenog ulja i pomiješajte ga sa svježe iscijeđenim sokom od naranče te napitak popijte po potrebi. Da bi laneno ulje i sok od naranče djelovali, potrebno je proći minimalno pet sati.

Prirodni recepti za probavu pomoći će vam brzo, ali svakako ne biste trebali isključiti sve ranije navedene savjete kako se ne biste doveli do situacije kada vam je potrebna brza podrška za probavu.

Zaključak

Pokušajte krenuti malim koracima do konačnih promjena koje će potaknuti probavu. Uz pravilnu prehranu bogatu vlaknima te ispijanje dovoljnih količina tekućine, trebali biste uspješno potaknuti probavu. Također, ne zaboravite tijelu posvetiti dovoljno odmora.

U slučaju da tijekom određenog razdoblja ništa od navedenog ne pomogne, posavjetujte se s liječnikom koji će vas po potrebi uputiti specijalisti ili vam dati odgovor na pitanje kako potaknuti probavu odmah.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Autor: M.L., Foto: Canva

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se