menu icon

Smoothie s chia sjemenkama – zdravi obrok u bilo koje doba dana

Zašto smoothie s chia sjemenkama? Chia sjemenke vrlo su hranjive i jednostavne za konzumaciju. Uz minimalnu pripremu, kao dodatak jednostavnim obrocima poput smoothieja ili zobene kaše, donose vlakna, proteine, omega-3 masne kiseline i razne mikronutrijente.

Što su chia sjemenke?

Chia sjemenke odličan su izvor antioksidansa, tvari koje čuvaju stanice od oksidativnog stresa koji se smatra jednim od uzroka starenja stanica.

Vlakna i proteini u chia sjemenkama pozitivno utječu na probavu, a s obzirom na njihovu nisku kalorijsku vrijednost može ih se bez grižnje savjesti konzumirati u bilo koje doba dana.

Oko 30 grama chia sjemenki sadrži 10 grama dijetalnih vlakana. To znači da oko trećinu ukupne mase chia sjemenke čine upravo vlakna koja su blagotvorna za redovitu probavu i očuvanje fine ravnoteže crijevne mikrobiote.

Kako koristiti chia sjemenke

Chia sjemenke nevjerojatno je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Prilično su neutralnog okusa i možete ih dodati u gotovo svako jelo. Još jedna njihova prednost jest da ih prethodno nije potrebno mljeti ni termički obrađivati.

Mogu se jesti sirove, natopljene u mlijeku, biljnom napitku ili soku te kao dodatak zobenim pahuljicama, pudingu, smoothiejima ili jogurtu.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti upijanja vode i masnoće, može ih se koristiti i za zgušnjavanje jela, ali i kao zamjenu za jaja.

Uobičajena preporuka za dnevni unos chia sjemenki je 20 grama ili oko 1,5 žlica raspoređena u dva obroka. Uz chia sjemenke važno je konzumirati i dovoljno tekućine jer probavna vlakna upijaju veliku količinu vode.

Recept za smoothie s chia sjemenkama

U nastavku vam donosimo recept za ukusan smoothie s čudesnim chia sjemenkama. Njegova priprema brza je i jednostavna, a ima velike blagodati na organizam.

priprema-smoothieja-s-chia-sjemenkama

Sastojci:

  • 100 g borovnica ili nekog drugog sezonskog voća
  • 1 banana
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 2 dcl zobenog mlijeka
  • Sadržaj jedne kapsule Biorela® Daily

priprema-smoothieja-s-chia-sjemenkama-II

Sve sastojke sjedinite u blenderu i uživajte u ukusnom smoothieju s chia sjemenkama, a kušajte i naše ostale recepte smoothieja dobru za probavu.

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se