menu icon

Smoothie za dobru probavu

Brz životni tempo, neprekidan stres i prehrana siromašna biljnim vlaknima nepovoljno djeluju na zdravlje probave. Srećom, rješenje je nadohvat ruke. Uz minimalan trud, u nekoliko minuta pripremite jedan od ukusnih smoothieja za dobru probavu. Rezultati će vas oduševiti!

Smoothie svoju ogromnu popularnost duguje činjenici da je vrlo jednostavan za pripremu. Pritom je izrazito zdrav, a njegov učinak na probavu gotovo je trenutan.

Ovaj ukusni napitak spravljen od voća, povrća, žitarica, orašastih plodova i drugih dodataka iziskuje vrlo malo vremena, pa u svega nekoliko minuta možete pripremiti ukusan i hranjiv obrok prepun blagotvornih sastojaka poput: vlakana, proteina, vitamina, dobrih* bakterija i minerala.

Što je smoothie

Naziv smoothie dolazi od engleske riječi smooth što u prijevodu na hrvatski jezik znači glatko. Budući da se hrvatska prevedenica glatkić još uvijek nije u potpunosti udomaćila, u razgovoru o ovom malom čudu iz blendera i dalje se svi služe engleskim nazivom.

Smoothie je tekući glatki pire od kombinacije voća, povrća, sjemenki i orašastih plodova kojima se dodaje malo tekućine poput soka, biljnog mlijeka, vode ili jogurta te različitih dodataka poput proteinskog praha ili dobrih* bakterija.

Najpopularniji među smoothiejima, te posebno učinkovit u svom području djelovanja, upravo je smoothie za dobru probavu. Ovaj napitak, uz sve već navedene blagodati, dodatno štiti crijeva i crijevnu mikrobiotu. Njegova tajna je u visokom udjelu neprobavljivih biljnih vlakana i dodatku dobrih* bakterija.

Jedan od popularnijih smoothieja je, primjerice, proteinski smoothie, koji je također blagotvoran za probavu. Odličan je odabir za one koji biraju aktivni životni stil i redovito treniraju te imaju potrebu za povećanim unosom proteina. Takvim vrstama smoothieja dodajte manje voća, a više orašastih plodova i različitih sjemenki bogatih zdravim masnoćama i proteinima.

Hranjiva vrijednost smoothieja

Hranjiva vrijednost smoothieja ovisi o njegovim sastojcima. Mogućnosti i kombinacije okusa doslovno su bezgranične, no bez obzira na to koji recept odabrali, ne pretjerujte – jedan (vrijedan) smoothie za dobru probavu dnevno sasvim je dovoljan!

Smoothie je, naime, zamjena za obrok. Preporučena količina je od 1,5 do 2 dl smoothieja dnevno jer je ovaj napitak izrazito hranjiv, a ovisno o količini voća koje sadrži, može biti i poprilično kaloričan.

Zeleni smoothie u ruci zene

Voće u smoothiejima obično služi kako bi poboljšalo okus ostalih namirnica. Primjerice, svježe lisnato povrće poput špinata, blitve, kelja ili peršina može biti gorko, dok proteinski prah nema pretjerano ugodnu teksturu. Upravo će voće riješiti ove probleme, no zbog visokog udjela šećera imajte na umu da će podići kalorijsku vrijednost smoothieja.

Hrana bogata vlaknima

I ukusan i zdrav, smoothie je poslastica bez grižnje savjesti, a ono što ga čini najboljim prijateljem crijeva je kombinacija vlakana i dobrih* bakterija. Često se govori da zdravlje započinje u crijevima, a kada znamo da se upravo tamo nalazi 70 do 80% stanica imunološkog sustava, onda nam je jasno i zašto.

Želite li svoj smoothie za dobru probavu podići na višu razinu, uvrstite u recepte namirnice s topivim i netopivim vlaknima i vaša crijeva će vam biti zahvalna.

Biljna ili prehrambena vlakna dio su ugljikohidrata iz biljaka, sama po sebi nemaju hranjivu vrijednost i neprobavljiva su. Spomenuto znači da se u želucu ne razgrađuju, već samo prolaze probavnim sustavom.

Vlakna su važna za zdravlje crijeva jer povećavaju volumen i omekšavaju stolicu, pa su stoga nezamjenjiva u borbi protiv zatvora.

Vlakna se dijele u dvije kategorije:

  • topiva vlakna
  • netopiva vlakna

O topivosti ovisi i njihova uloga u organizmu.

Topiva vlakna

Topiva vlakna u dodiru s vodom bubre i stvaraju želatinoznu masu. Pritom vlakna privlače na sebe mnoge štetne spojeve koji se tako izbacuju iz organizma.

Još je jedna važna uloga ovih vlakana u crijevima: vlakna služe kao hrana dobrim* bakterijama u crijevima, a u tom procesu nastaju masne kiseline neophodne za zdravlje stanica crijeva.

Namirnice bogate topivim vlaknima su: ječam, zob, leća, jabuke, agrumi, kruške, jagode, orašasti plodovi, sjemenke lana, grah, borovnice, krastavci, celer, mrkva i dr.

Netopiva vlakna

Netopiva vlakna, s druge strane, vežu na sebe vodu, ali ne bubre. Važna su za zdravlje crijeva jer potiču njihovo pražnjenje.

Namirnice bogate netopivim vlaknima su: cjelovite žitarice, pšenične i kukuruzne mekinje, sjemenke, orašasti plodovi, kus kus, smeđa riža, tikvice, brokula, kupus, luk, rajčica, mahune, zeleno lisnato povrće, grožđice, grožđe, korjenasto povrće i dr.

Preporučeni dnevni unos vlakana

Unos vlakana u općoj populaciji vrlo je nizak, a uobičajenom prehranom nije jednostavno unijeti preporučene količine.

Uravnotežena prehrana trebala bi sadržavati minimalno 18 g vlakana dnevno za odrasle osobe. Kod djece su preporuka za unos vlakana broj njihovih godina + 5 g. Iz navedenog, dijete od 7 godina treba unositi oko 12 g vlakana na dan.

Iako je biljna vlakna teže unijeti u organizam, zadatak postaje jednostavan kada u svoju dnevnu rutinu uključimo smoothie za dobru probavu. A dodate li tome jabuku, uspjeh je zagarantiran!

Primjerice, jabuka je jedna od voćki s najvećim izvorom vlakana. Ona prosječna sadrži od 3 do 3,5 grama vlakana.

Odličan izbor su i chia sjemenke, jer osim što su bogate omega-3 masnim kiselinama, fosforom, kalcijem i magnezijem, ove malene super sjemenke u 100 grama sadrže čak 34,4 grama vlakana. To ih čini jednim od najboljih izvora vlakana uopće. Stoga, želite li pripremiti smoothie za dobru probavu, uvrstite chiu u svoj smoothie svaki dan!

Kako napraviti smoothie za dobru probavu

Smoothie se može pripremiti od svega nekoliko namirnica, a s druge strane može postati i pravi bogati obrok koji će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, ali i za unosom vitamina, minerala, vlakana i ostalih hranjivih tvari.

Sastojci za smoothie za dobru probavu:

  • jedan ili više izvora proteina poput jogurta, kefira ili mlijeka
  • zdrave masti iz orašastih plodova, sjemenki ili avokada
  • voće s manjim udjelom šećera poput jabuka, citrusa ili bobičastog voća
  • vlakna iz žitarica poput zobenih pahuljica, badema, chia ili lanenih sjemenki

Žena drži u ruci smoothie od voća i povrća

Smoothie za djecu kao trik za one koji ne vole povrće

Smoothie je dobar način da svojoj djeci ponudite hranu koju inače ne vole. Odlični su i za djecu koja imaju slabiji apetit, kao i za tinejdžere koji su stalno u pokretu. Za razliku od sokova, smoothieji sadrže cijelo voće, uključujući i vlakna.

Odaberite kombinaciju povrća, mliječnih proizvoda ili maslaca od orašastih plodova i malo voća. Tako će djeca unijeti potrebne vitamine, minerale, proteine i vlakna, bez suvišnih šećera.

Porcija smoothieja za dijete ovisit će o njihovoj dobi i tjelesnoj aktivnosti. Predlažemo da u pripremi napitka koristite onu količinu hrane koju bi dijete pojelo da mu je ponudite pojedinačno kao obrok.

Zašto uvesti smoothie za dobru probavu kao dnevni obrok

Ako uporno skrivate svoj naduti trbuščić ispod široke odjeće, stolica vam je neredovita, a grčevi u crijevima vam ometaju rijetke trenutke opuštanja – ovaj mali, ali moćan obrok pomoći će vam da crijevnu mikrobiotu vratite u ravnotežu.

U nastavku donosimo još nekoliko razloga zašto biste trebali uvesti smoothie u svoj dnevni menu:

  • potiče osjećaj sitosti i smanjuje želju za nepotrebnim grickanjem
  • bogat je izvor antioksidansa
  • pruža potporu imunitetu
  • tekuća hrana se lakše apsorbira i manje opterećuje crijeva

Iako smoothie može zamijeniti bilo koji obrok u danu, predlažemo da to bude doručak. Nekoliko minuta pripreme i još nekoliko trenutaka uživanja u ukusnom i bogatom obroku, pripremit će vas za izazove koje nosi novi dan.

Recepti za smoothie za dobru probavu

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se