menu icon

Zdravi smoothie s okusom medenjaka

Zdravi smoothie s okusom medenjaka zaštitit će crijevnu mikrobiotu u danima blagdana kada je neumjerenost u hrani i piću gotovo neizbježna. Probajte ga jer je prepun blagotvornih sastojaka, a pritom neodoljivo miriše na Božić!

Zdrava poslastica bez grižnje savjesti? Nije božićna bajka, već zdravi smoothie s okusom medenjaka i dodatkom dobrih* bakterija.

Kao doručak, međuobrok ili desert, svojom neodoljivom aromom ovaj će smoothie pobuditi uspomene na bakine božićne kolače. Osim toga voljet ćete ga i zato što sadrži blagotvorne sastojke koji će vam pružiti energiju, zaštititi crijevnu mikrobiotu i dobro vas zasititi.

Božićni blagdani vrijeme su obilja ljubavi, druženja i smijeha, ali i teške, zasitne hrane. Neumjerenost je pritom gotovo neizbježna. Teška hrana narušava crijevnu mikrobiotu, a taj disbalans može izazvati tegobe poput grčeva, nadutosti pa čak i pada imuniteta.

Tajna našeg blagdanskog smoothieja za dobru probavu je u dodatku dobrih* bakterija. One će probavnom sustavu pružiti neophodnu podršku za bezbrižna uživanja u blagdanskim delicijama.

Cimet kao superhrana i začin za smoothie

Cimet je od davnina poznat kao superhrana, a ističe se po velikoj količini antioksidansa. Njegovo najranije spominjanje zabilježeno je 2000 godina prije Nove ere u Egiptu, kada je korišten u procesu prirodnog liječenja, kao začin i konzervans te pri balzamiranju.

U Europi, cimet se u početku smatrao luksuzom iz arapskog svijeta. Iako su Europljani znali da dolazi iz trgovačkih luka Egipta, Arapi su i dalje držali njegov monopol u trgovini, kao i tajnost oko njegova podrijetla.

U vrijeme Kolumba sve se više istraživanja vršilo oko širenja trgovine začina, a cimet je postao toliko tražen da su se brojne ekspedicije natjecale u njegovoj potrazi. Konačno je otkriven 1518. godine od strane Portugalaca, a do kraja 1800. godine više se nije smatrao ni luksuzom, ni začinom koji su posjedovali samo malobrojni narodi.

Iako postoje različite vrste cimeta, unazad nekoliko godina na našim prostorima najčešće se koristi cejlonski cimet koji se izgledom i brojnim nutritivnim svojstvima ističe od ostalih vrsta. Osim što se ističe bogatstvom vitamina, minerala i ostalih antioksidansa, cejlonski cimet je nešto svjetliji, a štapići cejlonskog cimeta su tanji i više lisnati.

Pri upotrebi smoothieja birajte upravno cejlonski cimet koji će vam pružiti nutritivno bogatstvo u samo jednoj žličici. A budući da ga krasi specifična slatka aroma, sigurno će dodatno obogatiti recept za smoothie od medenjaka.

Recept za smoothie s okusom medenjaka

Tajna našeg blagdanskog smoothieja je u dodatku dobrih* bakterija. One će probavnom sustavu pružiti neophodnu podršku za bezbrižna uživanja u blagdanskim delicijama.

Smoothie od medenjaka s dobrim bakterijama

Sastojci:

  • 2 dl mlijeka
  • 1 smrznuta banana
  • mali komadić svježeg đumbira
  • ½ male žličice cimeta
  • ½ male žličice mljevenog klinčića
  • 1 žlica javorovog sirupa ili meda
  • 150 g jogurta od vanilije
  • nekoliko kockica leda
  • dobre* bakterije (npr. sadržaj jedne Biorela® Total kapsule)

Priprema:

Dodajte sve sastojke u blender i dobro promiješajte.

Začine i đumbir možete zamijeniti i malom žličicom mješavine začina za medenjake

Za dodatan užitak i dekoraciju dodajte tučeno vrhnje i mrvice od medenjaka!

Dobar tek!

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se