menu icon

Stres na poslu – simptomi i kako si pomoći

Stres na poslu jedan je od najčešćih problema zaposlenih, a može ostaviti brojne negativne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanja govore da je stres na radnom mjestu drugi po redu zdravstveni problem s kojima se zaposlenici susreću, a čak je 75 do 90% onih koji se liječniku opće medicine javljaju zbog nekih od simptoma stresa na poslu.

Stres može osjetiti svatko i nema veze s radnim mjestom ili funkcijom koju pojedinac obavlja. Mnogi smatraju da je današnje moderno vrijeme sa sobom donijelo više stresnih situacija, kako u privatnom životu, tako i u radnom okruženju. A jedan od stresova s kojima se brojne obitelji susreću sigurno jest i onaj kako uskladiti privatni i poslovni život.

Do stresa na poslu obično dolazi zbog nekog oblika nezadovoljstva uvjetima rada. Najčešće to može biti velika količina posla, niska plaća, prekovremeni rad ili loši međuljudski odnosi na poslu.

Iako ponekad stres može biti pozitivan, kao primjerice u slučaju kada ga usmjerimo prema unaprjeđenju radne izvedbe s ciljem što kvalitetnijeg obavljanja posla. U nekim situacijama niska razina stresa može osnažiti naše tijelo i potaknuti nas da budemo još bolji.

Ipak, u većini slučajeva stres na radnom mjestu blokira kreativnost i sprječava kvalitetno obavljanje posla. Jer, tko uopće može raditi s grčem u želucu?

Kako prepoznati stres na poslu

Svaka osoba ima drukčije poimanje stresa. Dok je vama stresna situacija to što ćete morati predstaviti prezentaciju pred cijelom tvrtkom, netko drugi će taj radni zadatak odraditi s lakoćom. Multitasking ili istodobno obavljanje više zadataka kod nekih će prouzročiti velike količine stresa, dok će drugima takav način rada biti izazovan i motivirajući. A isto kao i kod stresnih situacija, i simptomi stresa najčešće su individualni i razlikuju se od osobe do osobe.

Kada osvijestite da ste pod stresom, vjerojatno već imate nekoliko vidljivih pokazatelja stresa koji su nastali kao posljedica stresnih situacija. Zbog toga je važno odmah reagirati i prepoznati simptome stresa kako biste se što prije naučili nositi s njim i kontrolirati ga.

Stres na poslu – simptomi

Simptomi stresa na poslu mogu se razlikovati od osobe do osobe, javljaju se u raznim oblicima, a ovise i o vremenskoj izloženosti stresu. Neki od najčešćih indikatora stresa na poslu su:

  • napetost
  • bolovi u mišićima
  • bolovi u leđima
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • tjeskoba
  • loša koncentracija
  • smanjena produktivnost
  • poremećaji u spavanju

Da biste si pomogli sa stresom na poslu za početak je potrebno osvijestiti da ste pod stresom. Razmislite o tome koji je uzrok stresa i što vam određeni znakovi govore. Sve dok ne spoznate što vam je prouzročilo stres raznih oblika, nećete moći krenuti naprijed te ćete se konstantno vrtjeti u začaranom krugu.

Ako smatrate da imate previše radnih zadataka kojima se ne možete dovoljno posvetiti, a sve to stvara vam stres, razgovarajte s nadređenima o tome kako bi vam olakšao radni dan. Dobrom raspodjelom radnih zadataka, osjećat ćete manju napetost i pritisak i bolje ćete odraditi posao.

Kako spriječiti dugoročni stres na poslu?

Bez obzira na to u kojoj poslovnoj fazi se nalazili, imajte na umu da ćete se barem jednom susresti s nekom stresnom situacijom na poslu. O vama ovisi kako ćete je doživjeti i hoćete li prijeći preko nje lako ili ćete danima, tjednima i mjesecima biti pod stresom.

Kako biste izbjegli dugotrajne znakove stresa, unaprijed se pripremite za moguće stresne situacije. Svakodnevno izdvojite vrijeme za sebe, meditirajte, planinarite, redovito uzimajte godišnji odmor i opuštajte se onako kako želite. Važno je pronaći sreću u malim stvarima nakon posla, a posao ne smatrati glavnim dijelom svoga života.

Kako se nositi sa stresom na poslu?

Kako biste se znali nositi sa stresom na radnom mjestu, ključno je suočiti se s problemima koji su vas doveli do stresne situacije. Nikada ih nemojte bacati pod tepih, već poduzmite sve kako biste smanjili razinu stresa. Osvijestite što ga uzrokuje, a nakon toga se posvetite sebi. Postoji nekoliko načina koji će vam pomoći kako se nositi sa stresom, odnosno kako ga smanjiti ili kontrolirati.

Posvetite pozornost komunikaciji

Ako smatrate da vam je nadređeni dodijelio previše radnih zadataka i da je sve to prevelik izazov za vas – razgovarajte o tome. Problemi se neće riješiti sami, a vaš šef možda nema osjećaj o tome koliko radite. Komunikacijom ćete riješiti sve što vas muči u vezi posla, a time ćete dovesti pod kontrolu i stres na poslu.

Kvalitetno se hranite

Kada ste posljednji put doručkovali? Ako niste tip za doručak i dan vam započinje s nekoliko kava, morate znati da ste samim time već izloženi stresu. Prazan želudac u kombinaciji s kofeinom može potaknuti osjećaj stresa jer može potaknuti lučenje kortizola odnosno hormona stresa.

Obratite pozornost na obroke – ne preskačite ih i bazirajte ih na zdravoj i kvalitetnoj hrani. Ako na poslu nemate organiziran obrok, uzmite kuhani obrok od kuće, a nezdrave grickalice zamijenite orašastim plodovima i voćem. Posegnite za smoothiejem u koji ste dodali antistres formulu.

antistres-smoothie-borovnica-magnebiotic

Otkrijte magnezij kao podršku u izazovnim situacijama

Magnezij je poznat kao antistresni mineral koji doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji te normalnoj funkciji mišića i živčanog sustava. U slučaju njegova nedostatka mogu se javiti znakovi povezani sa stresom. Stoga ga je dobro uzimati u stanjima umora i iscrpljenosti, odnosno kada je organizmu potrebna posebna potpora u stresnim situacijama.

Kod nedostatka magnezija može doći do smanjenjog stvaranja serotonina poznatog kao hormon sreće, što može negativno utjecati na raspoloženje. Također, magnezij može ublažiti lučenje kortizola te i na taj način doprinosi kontroli stresa.

A da bi se postigla bolja apsorpcija magnezija, važno ga je uzimati uz vitamin B6 jer će se time postići još bolje djelovanje. Magnezij i vitamin B6 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i funkciji živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dobre* bakterije za zdravu crijevnu mikrobiotu

A što kada biste spojili magnezij i dobre* bakterije klinički dokazanog soja HOWARU® Calm (Lactobacillus paracasei Lpc-37™) u snažnoj dozi od 17 milijardi CFU dobrih* bakterija? Dobili biste kombinaciju koja pruža podršku crijevnoj mikrobioti, povećava količinu dobrih* bakterija u probavnom sustavu i pomaže protiv štetnih učinaka stresa.

Inovativna antistres formula u MagneBioticu pružit će vam pomoć kod izloženosti svakodnevnom stresu. Bit će vaš saveznik kada trebate pomoć u lakšem svladavanju izazovnih trenutaka poput važnog sastanka, javnog govora ili razgovora za posao i bilo kojih drugih situacija koje bi vam mogle prouzročiti stres.

Njegujte os crijeva-mozak

Zašto je važno njegovati zdravlje osi crijeva-mozak? Riječ je o neraskidivoj vezi u kojoj su mozak i crijeva povezani i međusobno utječu jedno na drugo. Ono što mozak osjeća može se odraziti na crijeva, a s druge strane i crijeva uslijed probavnih smetnji šalju signale mozgu da nešto nije u redu. Ta dvosmjerna veza narušena je u situacijama kada jedan od njih pati, a to će se odraziti kvalitetom našeg života.

os-crijeva-mozak

Koliko puta ste prije važnog sastanka, razgovora sa šefom ili razgovora za posao imali tremu koja je rezultirala nervozom crijeva? Upravo zato što i “crijeva osjećaju”, crijevnu mikrobiotu nazivamo “drugim mozgom”. Različite emocije s kojima se svakog dana susrećemo, stresne situacije i tjeskoba koja se poput teškog obruča steže oko glave, mogu voditi do problema s probavom.

Obratite pozornost na pravilnu prehranu, ali i dovoljan unos ciljanih sojeva dobrih* bakterija koji u kombinaciji s ranije spomenutim magnezijem mogu pomoći kod negativnih učinaka stresa i njegovih posljedica. Također, mogu nam pomoći u uspostavljanju dobrog raspoloženja i kvalitetnijeg obavljanja svakodnevnih radnih zadataka – jer kad smo mi sretni, sretna su i naša crijeva.

Kako odgovoriti stresu? Potražite podršku u MagneBioticu koji pomaže u kontroliranju stresnih situacija, djeluje pozitivno na psihološko zdravlje i zdravlje živčanog sustava.

Dobro se organizirajte na poslu

Većina je pod stresom kada im obveze izmaknu iz ruku i ne uspijevaju upravljati vremenom na poslu. Kako se to ne bi dogodilo i vama – dobro se organizirajte.

Pogledajte popis radnih zadataka i kreirajte dnevne i tjedne rasporede. Svakog dana označite prioritete i odradite ih odmah ujutro kada stignete na posao. Nikada najvažnije i najteže radne zadatke ne ostavljajte za kraj radnog dana ili za kraj tjedna. Ako posao negdje zapne, mogli biste se naći pod velikim stresom.

Budite pozitivni

Ako se dobro osjećate u svojoj koži, a životu uvijek pristupate pozitivno, već ste na pola puta ispravnog nošenja sa stresnim situacijama.

raspolozena-zena-na-poslu

Pokušajte kontrolirati ponašanje. Kada se osjećate loše, negativno i pod stresom, mislite na nešto pozitivno. Također, nemojte se zamarati s malim stvarima i naučite razliku između onoga što je uistinu važno i onog s čime se ne biste trebali zamarati. Time ćete svaki dan držati stres dalje od sebe.

Budite aktivni

Aktivirajte se! Prošećite prirodom i pritom obraćajte pažnju na ljepotu koja vas okružuje. Udahnite svježi zrak i opustite se vježbanjem. Meditirajte, odradite vježbe joge ili se istegnite. Radite vježbe disanja za smirenje koje mogu imati blagotvorne učinke na tijelo i um, i tako pomoći u kontroli stresa. Odmah ćete se osjećati bolje!

Ne zaboravite na san

Gotovo sva znanstvena istraživanja govore da je san jedan od najvažnijih čimbenika u borbi protiv stresa. Manjak sna može dovesti do nervoze i neproduktivnosti. Osim što ćete se osjećati bolje, bit ćete kreativniji i koncentriraniji ako svake noći odspavate osam sati.

Razgovarajte o problemima

Ako ste tip osobe koja sve svoje probleme nosi na svojim leđima, vjerojatno se osjećate usamljeno i kao da vas nitko ne razumije. Sljedeći put kada vas nešto muči ili se osjećajte pod stresom na poslu, razgovarajte s obitelji i prijateljima. Razgovor će vam pomoći da se osjećate bolje i opuštenije, a problemi će se odmah činiti manjima.

U slučaju da se teže nosite sa stresom na radnom mjestu odlična vijest jest da radom na sebi možete naučiti kako se nositi sa stresnim situacijama. Važno je osvijestiti stres i pronaći podršku u malim pomagačima poput antistres formule magnezija s dobrim* bakterijama i vitaminom B6 koju ćete pronaći u MagneBioticu.

Magnezij i vitamin B6 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i funkciji živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

HOWARU® Calm (Lactobacillus paracasei Lpc-37™) povećava broj dobrih* bakterija u probavnom sustavu i pruža podršku crijevnoj mikrobioti.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Foto: Canva

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se