menu icon

8 savjeta za imunitet tijekom peludne sezone

Alergijske reakcije se kod svake osobe mogu manifestirati drukčije, a zajedničko im je da ih najčešće uzrokuju alergeni iz okoliša ili oni koji se unose hranom. Također, mogu biti i posljedica uboda kukaca ili insekata te uzimanja lijekova.

Najčešći simptomi alergijske reakcije su osipi na koži, kihanje i curenje iz nosa, dok su najčešće vrste alergija one na pelud, ambroziju, dlake kućnih ljubimaca te prašinu i grinje.

Za zdrav imunitet i kako biste spriječili pojavu alergijske reakcije važno je ciljano raditi tijekom cijele godine. U nastojanju za ublažavanjem i smanjenjem simptoma alergijskih reakcija cilj je postići uravnotežen imunološki odgovor organizma.

Što su alergijske reakcije

Alergijske reakcije manifestiraju se kao preosjetljivost imunološkog sustava čime on burno reagira na određene tvari (“alergene”) iz okoline. U tim trenucima tijelo prepoznaje te tvari kao štetne i protiv njih stvara antitijela. Kada se organizam susretne s alergenom dolazi do oslobađanja histamina, a potom i do alergijske reakcije.

Alergija na pelud

Dolaskom proljeća dolazi i do početka peludne sezone, odnosno alergija na pelud. Pelud su sitna zrnca koju proizvode biljke s ciljem razmnožavanja. Kod osjetljivog dijela populacije važno je pratiti pelud koja se prenosi vjetrom, jer nakon njezina udisanja može doći do alergijske reakcije.

alergijske-reakcije-zena-s-cvijecem

Prema Peludnom kalendaru, kontinentalna Hrvatska u rano proljeće bilježi pelud lijeske, breze, hrasta i čempresa, dok se razina trava očekuje u svibnju i u lipnju. Pelud korova svoju najveću razinu postići će krajem srpnja, u kolovozu i u rujnu. Jedna od najčešćih alergijskih reakcija u to vrijeme je alergija na ambroziju, a slijede je kopriva i pelin.

S druge strane, primorska Hrvatska bilježi alergiju na maslinu, čempres i crni bor te korov crkvine.

Provjerite Peludnu prognozu za svoj grad i zaštitite se na vrijeme, a tijekom cijele godine održavajte dobar imunitet kako biste spriječili mogućnost alergijske reakcije.

Top 8 savjeta za imunitet u vrijeme peludne sezone

Kako je spomenuto, u nastojanju za ublažavanjem i smanjenjem simptoma alergijskih reakcija cilj je postići uravnotežen imunološki odgovor organizma.

U nastavku donosimo prirodne saveznike imuniteta i zdravog imunološkog odgovora koji će vam pomoći u peludnoj sezoni tijekom peludne alergije ili alergije na pelud. Dobro ih je imati na umu i prakticirati tijekom cijele godine kako biste mogućnost alergijske reakcije sveli na minimum. Što je najbolje s njima možete početi istog trena!

Dobre* bakterije

Jeste li znali da zdrav imunitet započinje u crijevima? Probavni sustav svakodnevno dolazi u kontakt s različitim tvarima i mikroorganizmima te ima prirodne mehanizme kojima se od njih štiti. Crijevna mikrobiota, odnosno bakterije i drugi mikroorganizmi koji prirodno naseljavaju crijeva jedan su od tih zaštitnih mehanizama, a uz njih je oko 70-80% stanica imunološkog sustava locirano upravo u probavnom sustavu.

Crijevna mikrobiota sastoji se od milijardi živih mikroorganizama koji žive u našem probavnom sustavu. Sastav crijevne mikrobiote utječe na zdravlje našeg probavnog sustava, ali i na zdravlje u cjelini. Ovi mikroorganizmi imaju razne važne uloge, a jedna od njih je i “treniranje” odnosno komunikacija s imunološkim sustavom kroz koju ga uče razlikovati prijatelje od neprijatelja.

Crijevna mikrobiota je dakle brojna i raznolika te ju čine mikroorganizmi koje zbog navedenih uloga obično nazivamo dobrim bakterijama pa je važno očuvati je takvom. Budući da je to živi sustav koji je u svakodnevnom kontaktu s različitim čimbenicima iz okoline, situacija se brzo može promijeniti. Tu nam onda može biti od koristi uzimanje dobrih bakterija putem hrane i dodataka.

Kod izbora dobrih* bakterija u obliku dodataka prehrani, važno je obratiti pažnju na kvalitetu proizvođača te znanstveno ispitane sojeve što maksimalno povećava šanse da su njihova svojstva i namjena provjerene, kao i otpornost na uvjete u probavnom sustavu što omogućava dobrim bakterijama da žive dođu do crijeva i ondje ostvare svoj učinak.

Zdrava i balansirana prehrana

Jedan od uvjeta dobrog imuniteta jest zdrava i uravnotežena prehrana. Antioksidansi iz hrane pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala i djeluju blagotvorno na organizam.

zdrava-prehrana

Za imunitet općenito, kao i u vrijeme peludne sezone, važno je obratiti pozornost na dovoljan unos namirnica biljnog podrijetla zbog sadržaja vlakana koja hrane crijevnu mikrobiotu. Osim toga, biljnom prehranom ćete unijeti i važne vitamine, minerale i antioksidanse koji će pomoći u potpori imuniteta u vrijeme peludne sezone.

Dobre* bakterije možete unijeti i putem hrane. Pronađite ih u fermentiranim proizvodima poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i tempeha.

Obratite pozornost na to da se vaš svakodnevni jelovnik sastoji od voća i povrća uz cjelovite žitarice – vaše tijelo, probava i imunitet će vam biti zahvalni.

Tjelesna aktivnost

Redovita i umjerena tjelesna aktivnost pogoduje zdravom imunitetu, a istraživanja govore da su osobe koje redovito vježbaju manje izložene riziku od pojave bolesti od onih koje prakticiraju sjedilački način života.

Preporučuje se da u tri do pet dana u tjednu izdvojite 30 do 45 minuta za laganu šetnju, bicikliranje, trčanje, vježbanje ili bilo koju drugu aktivnost koja vam odgovara.

tjelesna-aktivnost

Važno je znati da svaka umjerena tjelesna aktivnost utječe na cjelokupni imunitet, a osobe koje redovito vježbaju manje su izložene stresu. Povećan stres kroz duže vrijeme može se negativno odraziti na imunitet.

Detoksikacija organizma

Stresne situacije, putovanja i nepravilna prehrana, mogu dovesti do nakupljanja toksina u tijelu. Neki od simptoma koji se tada mogu pojaviti su umor i iscrpljenost, slaba koncentracija, neredovita probava, nadutost i zadržavanje tekućine u organizmu. Što učiniti? Vrijeme je za detoksikaciju organizma!

Detoksikacija organizma prirodno će pomoći pri uklanjanju toksina iz organizma, a neke od najpopularnijih namirnica za detoksikaciju su: limun, češnjak, đumbir, zeleni čaj, kupus, cikla, brokula, šparoge i avokado. Od njih će vaše tijelo višestruko profitirati.

Kontrolirajte stres

U stresnim situacijama dolazi do otpuštanja kortizola, hormona stresa, koji može oslabiti rad imunološkog sustava te dovesti do neravnoteže crijevne mikrobiote što može povećati osjetljivost organizma na različite faktore.

Pravilnom prehranom, dodatnim unosom dobrih* bakterija, izbjegavanjem nezdravog načina života koji uključuje konzumaciju brze hrane, alkohola i duhanskih proizvoda, bitno je pronaći odgovarajuće male doprinose koji će pomoći u trenutnom ublažavanju stresa.

Naučite meditirati, opustite se u dobrom društvu, slušajte omiljenu glazbu i provodite više vremena u prirodi okruženi zelenilom. Svaka mala stavka pozitivne energije može biti velika pomoć u funkcioniranju cjelokupnog organizma.

Unosite dovoljno tekućine

Ne postoji tekućina koja može ostvariti toliki pozitivni utjecaj na organizam poput vode.

Poznato je da se limfni sustav sastoji od limfe koja sadrži 90% vode. Putem limfe organizam se čisti od toksina te prenosi stanice potrebne za rad imuniteta.

Istraživanja pokazuju da nedovoljan unos tekućine može dovesti do povećanog rizika od infekcija dišnog sustava i općenito pada imuniteta.

Preporučuje se svakog dana unijeti minimalno 1,5 do 2,5 litre vode kako bismo organizmu omogućili dobar rad te pružili potporu imunitetu. Izgubljenu vodu nadoknadite uzimanjem nekoliko gutljaja tijekom cijelog dana.

Dovoljna količina sna

Kad je u pitanju zdravlje, san igra važnu ulogu. Manjak sna može se negativno odraziti na vaš imunološki sustav, čineći vas osjetljivijima na bakterije, viruse i druge štetne čimbenike.

Tijekom spavanja imunološki sustav stvara proteine zvane citokini. Neki od njih su važni za održavanje sna, a neki u odgovoru tijela na infekciju i upalu.  Manjak sna stoga može rezultirati smanjenom proizvodnjom ovih zaštitnih citokina. Također, u razdobljima nedovoljnog sna, smanjuje se i razina protutijela i stanica koje se bore protiv infekcije.

dovoljna-kolicina-sna

Odrasloj osobi je svake noći potrebno minimalno sedam sati sna. Da biste osigurali kvalitetan i neisprekidan san, ograničite upotrebu pametnih telefona i televizora netom prije odlaska na spavanje te pokušajte svaki dan odlaziti na spavanje i buditi se u isto vrijeme.

Dodaci prehrani

Za svakodnevnu zaštitu imuniteta, kao i u situacijama kada je imunitetu potrebna dodatna podrška te kako biste nadoknadili nutrijente koje ne uspijevate unijeti kroz svakodnevnu prehranu, pomoći će dodaci prehrani koji sadrže vitamine i minerale važne za normalnu funkciju imunološkog sustava i dobre* bakterije.

dodaci-prehrani

Vitamin D

Jedan od najpoznatijih minerala koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava jest vitamin D. Njegova sinteza smanjena je tijekom jesenskih i zimskih mjeseci što se manifestira nedostatkom vitamina D. Poznat je i kao vitamin sunca budući da se sintetizira u koži nakon izlaganja zrakama sunca.

Njegova zastupljenost u prehrani je niska, pa se preporučuje unos vitamina D u obliku dodataka prehrani. Za podršku funkciji imunološkog sustava birajte kvalitetne izvore vitamina D, preporučljivo u obliku kolekalciferola ili vitamina D3.

Cink

Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te štiti stanice od oksidativnog stresa. S obzirom na to da je važan faktor u funkcioniranju imunološkog sustava, cink je jedan od minerala koje je potrebno uvrstiti u svakodnevnu prehranu kroz namirnice ili, po potrebi, kroz dodatke prehrani.

Njegova zastupljenost najveća je u mesu, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i jajima, a ako je vaša hrana siromašna mesom, preporučuje se da obratite pozornost na ostale izvore i po potrebi dodatke prehrani.

L-OptiZinc® je jedan od organskih oblika cinka koji se veže na aminokiselinu L-metionin čime dolazi do njegove brže apsorpcije i veće bioraspoloživosti.

Beta-glukan

Zbog svojih dobrobiti po zdravlje beta-glukani već godinama pobuđuju zanimanje javnosti te su zbog toga i temelj brojnih znanstvenih istraživanja. Izolirana su dva oblika beta-glukana i to iz:

  • netopljivog izvora (izolirani iz stanične stijenke kvasca)
  • topljivog izvora (izolirani iz žitarica i gljiva)

Od spomenutih izvora izrazito aktivnim se pokazao netopljivi oblik 1,3/1,6 beta-glukana iz stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae koji u tankom crijevu zbog svojstava otpornosti i netopljivosti dolazi u doticaj s imunološkim stanicama.

A u kombinaciji s dobrim* bakterijama postići ćete dvostruki učinak. Dolaskom u debelo crijevo, beta-glukani djelovat će kao hrana dobrim* bakterijama čime se potiče njihov rast i stvara odlična podloga za očuvanje zdravog imuniteta.

Kolika doza beta-glukana dnevno je potrebna? 900 mg beta-glukana znanstveno je provjerena i učinkovita doza.

Vitamin C

Jedan od najpoznatijih vitamina za zaštitu imunološkog sustava jest vitamin C. Poznat je kao vitamin koji štiti stanice od oksidativnog stresa te doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Potrebno je unositi ga hranom svakodnevno, kroz cijelu godinu, kako biste podržali imunološki sustav i očuvali otpornost organizma. Spomenuto je od posebnog značaja tijekom peludnih sezona kako bi se spriječila mogućnost alergijske reakcije.

Nadamo se da smo vam uz ovih osam savjeta ukazali na važnost održavanja imunološkog sustava u ravnoteži kako bi on bio spreman reagirati na vanjske faktore poput alergijske reakcije. Time ćete u trenucima kada je to potrebno i na odgovarajući način, barem malo olakšati svakodnevicu.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Autor: Ivana Čolak, Mag. Pharm; Foto: Canva

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se