menu icon

Kako se riješiti stresa prirodnim putem

Postoje različiti načini kako se možete riješiti stresa, no najbolje ćete se uhvatiti ukoštac sa stresom prirodnim putem. Određene aktivnosti i briga o sebi pomažu u smanjenju stresa i tjeskobe, a to može uključivati različite metode – od određenih vježbi, pravilne prehrane do meditacije i mijenjanja loših životnih navika.

Mnogi se svakodnevno bore sa stresom – užurbani raspored, posao, briga o obitelji i zdravlju te financijska situacija koja je svakim danom sve neizvjesnija, doprinose velikoj količini stresa.

I dok male količine stresa nisu opasne i mogu poslužiti kao dodatan poticaj u postizanju zacrtanih ciljeva, kronični stres može negativno utjecati na zdravlje te ga je zbog toga važno pravovremeno eliminirati.

14 taktika kako kontrolirati stres

Budući da je ublažiti ili minimalizirati kronični stres u svakodnevnom životu važno za cjelokupno zdravlje, u nastavku donosimo 13 taktika kako se riješiti stresa prirodnim putem. Osim što ćete se umiriti, učinit ćete nešto pozitivno za svoje zdravlje.

1. Uključite više fizičke aktivnosti u svakodnevicu

Ako osjećate da ste pod stresom, jedan od najboljih načina kako se riješiti stresa prirodnim putem jest da aktivirate svoje tijelo i uvedete određenu fizičku aktivnost u svoju rutinu.

Vjerojatno već i sami znate kako postoje brojne fizičke dobrobiti vježbanja poput bolje fleksibilnosti, održavanja pravilne tjelesne težine i forme. No, ne treba zaboraviti niti one mentalne poput boljeg raspoloženja i koncentracije te kvalitetnijeg sna.

Što je to zbog čega se osjećamo bolje prilikom vježbanja? Naime, vježbajući tijelo proizvodi kemikalije u mozgu pod nazivom endorfini koji smanjuju napetost i jačaju samopouzdanje.

Samo pet minuta vježbanja dnevno pomoći će u aktivaciji mišića, ali i boljeg raspoloženja. A ako niste ljubitelj teretane ili grupnog vježbanja, preporučuje se na neki drugi način uvesti rekreaciju u svoju svakodnevicu.

Brza šetnja nakon obavljenih radnih zadataka, trčanje, zamjena lifta stepenicama ili javnog prijevoza biciklom, bit će dovoljni da se osjećate bolje i ublažite stres.

fizicka-aktivnost-djevojke-i-momka-trcanje-preko-mosta

Sve navedeno dovodi do smanjenja stresa i mogućnosti da se lakše nosite sa stresom.

2. Potpuno izbacite ili smanjite pića na bazi kofeina

Iako kofein može imati pozitivne učinke na zdravlje poput smanjenja pospanosti, poticanja boljeg raspoloženja i poboljšanja izvedbi vježbanja, ima i određenih nedostataka. A oni posebno dolaze do izražaja ako pijete kofeinska pića u velikim količinama.

Istraživanja govore da kofein u prevelikim količinama može povećati razinu kortizola te dovesti do ometanja kvalitetnog sna.

Iako postoje različiti izvori kofeina, kava je najpoznatiji kofeinski napitak kojeg mnogi konzumiraju kada osjete umor ili pospanost.

Ako osjetite da vam kava uzrokuje nesanicu ili da se nakon nje teže nosite sa stresom, preporučuje se smanjiti dnevni unos kave ili je konzumirati isključivo ujutro, najkasnije do 11 ili 12 sati.

3. Uvedite vrijeme za uživanje u šalici čaja

Samo ispijanje čaja u nekim je zemljama od davnina pravi ritual, a proces je toliko opuštajući da sam po sebi djeluje umirujuće. Listići različitog bilja u vašoj šalici već na prvi pogled mogu smanjiti razinu stresa i djelovati umirujuće.

zena-ispija-salicu-caja-u-sobi-s-pogledom-u-daljinu-kroz-prozor

Neki od najpoznatijih biljnih čajeva koji će odlično odgovoriti na pitanje kako se riješiti stresa prirodnim putem su:

  • kamilica
  • menta ili metvica
  • limunska trava
  • lavanda
  • pasiflora
  • kurkuma
  • matičnjak
  • crni čaj

Provedena je studija o benefitima crnog čaja na stres i oporavak nakon stresa. Tijekom studije praćene su dvije skupine ljudi – jedna je tijekom šest tjedana pila crni čaj četiri puta dnevno, dok je druga grupa dobila placebo napitak.

Nakon toga obje su skupine podvrgnute stresnim događajima kako bi se vidjelo koja će kako reagirati. Rezultati su pokazali da je grupa koja je pila crni čaj imala niže razine kortizola u odnosu na placebo grupu.

Stoga, u trenucima kada se želite opustiti nakon radnog dana ili obavljenog iscrpljujućeg zadatka, posegnite za šalicom toplog biljnog čaja i popijte ga u društvu dragih osoba.

4. Slijedite principe zdrave prehrane

Kvalitetna i uravnotežena prehrana vašem organizmu pruža obilje vitamina, minerala i antioksidansa, a svi oni mogu povoljno utjecati na fizičko i mentalno zdravlje.

Istraživanja pokazuju da se oni čija prehrana uključuje procesuiranu i brzu hranu s visokim udjelima šećera, teže nose sa stresnim situacijama.

Također, neki će kod stresnih situacija posegnuti za većim količinama hrane kako bi u njoj potražili utjehu. A budući da je obično riječ o brzoj hrani, ona može nepovoljno utjecati na zdravlje i raspoloženje.

Osim toga, ako u prehranu ne uključite dovoljno cjelovite hrane bogate hranjivim tvarima, postoji mogućnost da će doći do nedostatka nutrijenata koji su, između ostalog, bitni za funkcioniranje u stresnim situacijama i dobro raspoloženje.

Kod povećanih psihičkih napora važno je uključiti cjelovite namirnice u prehranu ili dodatke prehrani bogate magnezijem, vitaminima skupine B i dobrim* bakterijama. Spomenuto je još jedan od načina kako se riješiti stresa prirodnim putem.

5. Otkrijte umirujuće djelovanje joge

Iako je na zapadu otkrivena tek unazad nekoliko desetljeća, u Indiji se joga prakticira već više od 4000 godina. Riječ je o metodi koja će u isto vrijeme ojačati vaše mišiće i um. Njezin cilj je uravnotežiti um i tijelo i povećati svjesnost o disanju.

kako-se-rijesiti-stresa-prirodnim-putem-pita-se-zena-koja-meditira-na-podu

Sve je popularnija metoda vježbanja i životnog stila među svim dobnim skupinama. Pozitivno djeluje na živčani sustav, pomaže smanjiti razinu stresa čineći vas dugoročno spremnima za lakše rješavanje svih stresnih situacija.

6. Razmislite o dodacima prehrani

Vitamini i minerali imaju važnu ulogu u organizmu, a neki od njih sudjeluju i u odgovoru tijela na stresne situacije te stvaranju hormona koji utječu na raspoloženje. Važno je obratiti pozornost na nedostatak spomenutih hranjivih tvari koji može utjecati i na mentalno zdravlje i na sposobnost nošenja sa stresom.

Jedan od najvažnijih minerala koji može pomoći kod umora, iscrpljenosti i stresa je magnezij koji dokazano doprinosi normalnoj funkciji mišića i živčanog sustava.

U trenucima kada je vaše tijelo izloženo stresu, razina magnezija može pasti. Stoga, obratite pozornost na dovoljan unos magnezija putem hrane i, po potrebi, dodataka prehrani.

U prilog spomenutom ide i osmotjedno istraživanje koje je provedeno na 264 osobe kojima je dokazana niska razina magnezija u tijelu. Uzimanjem 300 mg ovog minerala dnevno pomoglo im je u smanjenju razine stresa, a kombinacija ove doze magnezija s vitaminom B6 bila je još učinkovitija.

7. Dobre* bakterije za dobar osjećaj

Stres, koji još k tome prati i nepravilna prehrana, može smanjiti broj dobrih bakterija u crijevima i prouzročiti pojavu tegoba. Pomozite svojim crijevima i uključite u svoju svakodnevicu fermentirane namirnice koje su izvor dobrih* bakterija kao i dodatke prehrani koji ih sadrže.

Od ciljanih do onih za svaki dan, vrhunski sojevi dobrih* bakterija pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikrobiote, potpora su imunitetu, ali mogu utjecati i na raspoloženje i odgovoriti na pitanje kako se riješiti stresa prirodnim putem.

Naime, u crijevima se osim dobrih bakterija nalazi i serotonin, hormon sreće koji može uvelike utjecati na to kako se osjećamo.

Dobre* bakterije pomoći će u održavanju zdravlja crijeva što može dovesti i do boljeg raspoloženja. Time će se prekinuti začarani krug te ćete se lakše nositi sa svakodnevnim stresom.

8. Smanjite upotrebu ekrana

Računala, tableti i pametni telefoni nezaobilazni su dio svakodnevice mnogih. Iako su nam često potrebni i ne možemo zamisliti poslovni i privatni život bez njih, njihovo prečesto korištenje može postupno dovesti do aktivacije stresa.

zena-sjedi-na-kaucu-s-laptopm-i-lepezom-i-pokusava-se-rijesiti-stresa

Brojne studije povezale su prekomjernu upotrebu pametnih telefona sa stresom. Nadalje, vrijeme provedeno ispred ekrana može negativno utjecati i na san koji je usko povezan sa stresom – dugotrajna nesanica može se negativno odraziti na raspoloženje i prouzročiti stres.

Smanjite vrijeme provedeno ispred ekrana i iskoristite svaki slobodan trenutak za odlazak u prirodu ili, primjerice, čitajući knjigu. Pokušajte dan ne započeti i ne završiti pametnim telefonom, a na poslu smanjite upotrebu računala uzimajući češće kratke pauze.

9. Provodite više vremena s obitelji i prijateljima

Jedan od najučinkovitijih načina kako se riješiti stresa prirodnim putem jest druženje u krugu obitelji i prijatelja. Oni će vam pomoći da lakše prebrodite stresna vremena, osjećate se sretnije i samopouzdanije.

Dogovorite zajednička druženja vikendom s obitelji ili prijateljima, otiđite na kratak ili duži izlet, ljetovanje ili zimovanje i opustite se u dobrom društvu.

Ako se osjećate usamljeno, pokušajte organizirati svoj društveni život. S obzirom na ono što volite, upišite se na satove plesa ili crtanja, grupnog vježbanja ili nordijskog hodanja. Također, možete volontirati za udruge koje promiču vrijednosti koje podržavate.

10. Naučite reći “ne”

Ne možete u potpunosti kontrolirati sve vrste stresa, ali neke ipak možete držati pod kontrolom. Prihvaćanje previše obveza i radnih zadataka i nemogućnost reći “ne” moglo bi vas toliko opteretiti da biste mogli osjetiti velik pritisak oko toga hoćete li uspjeti sve obaviti na vrijeme i u roku.

zena-se-opusta-na-terasi

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i dobro se organizirajte. Pratite raspored obveza i slobodnog vremena, a po potrebi sve zapišite.

Prije nego što prihvatite novu obvezu, pogledajte u kalendar obveza i naučite reći “ne”. Neka to budu sve one stvari koje će vas nepotrebno opteretiti i stvoriti vam osjećaj nervoze. Također, izbjegavajte ljude koji svojim postupcima u vama pobuđuju stres.

11. Provodite više vremena u prirodi

Provođenje više vremena u prirodi može pozitivno utjecati na fizičko i psihičko zdravlje. Također, studije pokazuju da vrijeme provedeno u okruženju zelenila kao što su parkovi, šume i priroda općenito, može pomoći u upravljanju stresom.

Samo 10 minuta dnevno u prirodi može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja te dovesti do ublažavanja stresa i poticanja sreće.

zena-sjedi-uz-more-i-opusta-se-na-terasi

Planinarenje, kampiranje ili vožnja biciklom u prirodi mogu biti odličan odabir. A ako nemate mogućnost otići izvan grada, potražite gradske zelene površine i opustite se u prirodnom okruženju.

12. Naučite dobrobiti dubokog disanja

Mentalni stres aktivira simpatički živčani sustav, a hormoni stresa pokreću fizičke simptome poput bržeg disanja i ubrzanog rada srca, osjećaja uznemirenosti i tjeskobe.

Uključite u svoju rutinu vježbe dubokog disanja koje će pomoći u aktivaciji parasimpatičkog živčanog sustava koji kontrolira opuštanje.

Duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta i aktivirajte reakciju tijela na opuštanje. U tim trenucima tijelo će se suprotstaviti fizičkim osjećajima stresa.

Cilj dubokog disanja jest usmjeriti vašu svijest na samo disanje, čineći ga sporijim i dubljim. Kada duboko udišete kroz nos, osiguravate tijelu optimalni dotok kisika, a mozak dobiva smirujuće signale.

Svakodnevnim vježbanjem pravilnog disanja primijetit ćete značajne promjene nabolje, a primijenite ga i svaki put kad ste pod stresom.

13. Posvetite vrijeme svom kućnom ljubimcu

Jeste li znali da kućni ljubimci mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšati vaše raspoloženje? Kada mazite ili dodirujete vašeg kućnog ljubimca, tijelo oslobađa oksitocin, hormon povezan s pozitivnim raspoloženjem.

zena-pored-kamina-s-mackom-u-krilu-pita-se-kako-se-rijesiti-stresa

Osim toga, studije pokazuju da su vlasnici kućnih ljubimaca, posebice oni koji imaju pse, skloniji većem samopouzdanju, manjem osjećaju usamljenosti i tjeskobe, pozitivnijem raspoloženju te općenito zadovoljnijem i sretnijem životu.

14. Odvojite vrijeme za sebe prateći Selfcare Checklistu

Koliko često uspijevate uzeti vrijeme za sebe i posvetiti se sebi i stvarima koje uistinu želite raditi bez da vam ih netko nameće? Iako smatrate da bi ponekad u prenatrpanom rasporedu takvo vrijeme moglo biti luksuz, važno je na vrijeme spoznati koliko je važno brinuti o sebi. Time ćete “napuniti” baterije i svakodnevne obveze obavljati s više lakoće i manje stresa.

Za početak, preuzmite Biorela® Selfcare Checklistu – pratite popis, stvarajte bolje navike i promatrajte kako se mijenjate na bolje! A nakon toga ispunite i dnevnik zahvalnosti kako biste spoznali da svaki dan imate i trebate na nečemu biti zahvalni.

Naravno, nikada se nećete uspjeti riješiti stresa u potpunosti, jer to bi u startu bila izgubljena bitka. No, postoje mnogi načini uz pomoć kojih ga možete minimalizirati i naučiti se boriti protiv njega. I ono što je najvažnije, to možete učiniti – prirodnim putem.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Foto: Canva

Imate pitanje za nas? Javite nam se i saznajte sve što vas zanima!

Sve informacije i savjete o Biorela® proizvodima potražite u našem savjetovalištu. Tim naših liječnika i farmaceuta rado će odgovoriti na vaša pitanja.

Javite nam se